Pirattjeneste ryster Netflix og Blockbuster: Let, gratis og ulovligt

- Jo mere pirateri, jo færre penge tjener de folk, som skal lave filmene, advarer professor

Jorden ryster lige nu under såvel den internationale som den danske film- og streamingbranche.

Pirattjenesten Popcorn Time buldrer nemlig lige nu derudad med en fart, hvor selv de helt store mastodonter på markedet ryster i underhylerne.

Har slået HBO

Den absolut største spiller, Netflix, nævner sågar tjenesten i sit seneste regnskab, hvor der skrives:

'Pirateri fortsætter med at være en af vores største konkurrenter'.

Samtidig linker Netflix til en Google-statistik, der viser, at ved udgangen af januar søgte hollænderne lige så meget efter Popcorn Time som Netflix.

I Danmark er Netflix stadig klart størst, men Popcorn Time har allerede slået en tjeneste som HBO, når det kommer til Google-søgninger.

Og Blockbuster, som TDC lige nu er i fuld gang med at relancere, ligger helt i bunden. Pressechef i TDC Ib Konrad Jensen erkender, at piraterne ryster telemastodonten:

– Selv om vi er inde i markedet, er det ikke os, der har rettighederne til det, så vi kan ikke stoppe det. Det er rettighedsudbyderne, der må på banen. Men vi ser på det med bekymring. Det er jo med til at underminere de kommercielle tjenester, siger han.

Mens Viaplay appellerer til folks moral, advarer Morten Rosenmeier, professor i ophavsret på Københavns Universitet, brugerne mod at bruge tjenesten, hvis de vil fortsætte med at kunne se film.

– Jo mere pirateri, jo færre penge tjener de folk, som skal lave filmene.

– Det svarer lidt til, at man ikke betaler skat. Det kan godt være, at det er meget rart, men man undergraver jo sådan set også velfærdssamfundet, siger han.

Ekstra Bladet har sendt en mail til Popcorn Time for at få en kommentar. Bagmændene var ikke vendt tilbage ved avisens deadline.

Politianmeldes

Filmbranchen går nu gennem Rettighedsalliancen til myndighederne med henblik på at få lukket Popcorn Time.

– Der er rigtig mange, som tror, at den er lovlig, men den er altså ulovlig, og der betales ikke for at distribuere de film og serier, der ligger derinde. Derfor politianmelder vi siden inden for kort tid, siger Maria Fredenslund, leder af Rettighedsalliancen.

Hvor film og musikbranchen tidligere også er gået efter brugerne af ulovlighederne, slår Maria Fredenslund fast, at det har Rettighedsalliancen ikke tænkt sig. Hun appellerer i stedet til folks moral:

– Det er ikke dem, vi går efter med kølle og håndhævelser, nej. Der arbejder vi i stedet sammen med søgetjenester og betalingstjenester om at gøre de lovlige tjenester mere synlige.

262 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere