Populært pasta-produkt er fup - og nu i syltekrukke

Halvandet år efter Pastella Grøntsagsbånd blev stemplet 'fup' fortsætter salget på grund af nøl i myndighed

Ønsketænkning: Fødevare-kemikerne, som står bag Pastella, har begået det tanke-eksperiment, at noget grøntsags-pulver i pastadejen svulmer op til at være grøntsager, der udgør 40 procent af produktet. Men det bliver ved ønsketænkning: Det finder i aldrig sted i virkeligheden. Foto: Mogens Flindt
Ønsketænkning: Fødevare-kemikerne, som står bag Pastella, har begået det tanke-eksperiment, at noget grøntsags-pulver i pastadejen svulmer op til at være grøntsager, der udgør 40 procent af produktet. Men det bliver ved ønsketænkning: Det finder i aldrig sted i virkeligheden. Foto: Mogens Flindt

Det er snart halvanden år siden, at en af de helt store kommercielle danske fødevare-succeser - de såkaldte Grøntsagbånd fra Pastella - af myndighederne blev vurderet til at være fup.

For Pastella Grønstagsbånd er slet ikke grøntsagsbånd med 40 procent grøntsager, som det hævdes på emballagerne og i reklamer.

Sandheden er, at produktet blot er ordinært pasta tilsat tarveligt grøntsagspulver eller udpint puré helt uden alle de gode egenskaber fra grøntsager.

Salget fortsætter
Selv om Fødevarestyrelsen jurister allerede ved årsskiftet 2016-2017 gav producenten, den norske fødevaregiganten Orkla, en formel ordre om at stoppe sit grøntsags-fupnummer, så fortsætter salget ude i supermarkederne.

For i januar 2017 indbragte Orkla Fødevarestyrelsens dom for Miljø- og Fødevareklagenævnet, som har konserveret sagen som tomater på dåse.

- Vi har endnu ikke taget sagen under behandling, indrømmer Sophie Andersen, fuldmægtig jurist i klagenævnet, som er blevet udflyttet fra København til Viborg, hvilket bruges som den primære forklaring på, at intet er sket.

- Men vi forventer at tage sagen under behandling inden for seks måneder, siger hun.

Skuffet forbrugerråd
Det var Forbrugerrådet Tænk, som i slutningen af 2016 anmeldte Pastella-produktet til Fødevarestyrelsen. I rådet er den fødevarepolitiske seniorrådgiver Camilla Udsen skuffet.

- Det er meget problematisk, vi her halvanden år efter stadig ikke har en afgørelse. I den periode er forbrugerne fortsat blevet vildledt, siger hun.

Hun tilføjer, at der faktisk findes en række reelle og innovative grøntsagsprodukter, som udgør sunde alternativer til eksempelvis pasta og hakkekød. Nogle produkter, som Pastella Grønstsagsbånd ifølge Udsen kan blive forvekslet med.

Hun mener ikke overraskende, at Orkla prompte burde have ændret mærkningen for halvanden år siden, da Fødevarestyrelsen krævede det.

Miljø- og Fødevareklagenævnet lover, at man har iværksat en særlig indsats for at få nedbragt en pukkel af gamle sager.

Orkla: Det er bare et fantasi-navn

- Vi er uenige. Vi mener fortsat, at markedsføringen er i overensstemmelse med reglerne, siger Elisabeth Voss, informationsdirektør i Orkla, som står bag Pastella.

Hun har tidligere forklaret sig med, at 'I vores verden er ordet Grøntsagsbånd et fantasinavn, og det er lovligt at bruge fantasinavne.'

Hun vil ikke kommentere sagen yderligere. Hun henviser til, at Pastella nu henfører under Orklas søsterselskab - margarinefabrikken Dragsbæk, hvor Christian Munk er direktør - vel at mærke en tavs direktør, som ikke vil deltage i et interview.

Orkla har tidligere lovet at ændre markedsføringen, hvis også juristerne i Miljø- og Fødevareklagenævnet når frem til, at produktet er vildledende.

80 kommentarer
Vis kommentarer