Skatteministeren beklager over for alle - og siger tak

Karsten Lauritzen siger nu tak til alle skatteborgere og ikke blot til de selskaber, som bidrager mest til fælleskassen

Skatteminister Karsten Lauritzen har igen været til tasterne. Denne gang har Venstre-manden forfattet et takkebrev til alle danskere, der betaler skat.

Karsten Lauritzen vil gerne sige tak til alle skattebetalere - uanset beløbets størrelse. Foto: Jens Dresling
Karsten Lauritzen vil gerne sige tak til alle skattebetalere - uanset beløbets størrelse. Foto: Jens Dresling
 

I forrige uge kom det frem, at han havde sendt personlige breve ud til de 100 selskaber i landet, som bidrog mest til fælleskassen i 2017, og det affødte kritik.

Hvorfor skulle kun direktørerne havde tak, når nu selskabsskatten er meget lavere end trækprocenten hos hr. og fru Danmark.?

Per Christensen, forbundsformand for 3F, sagde forleden til Ekstra Bladet:

Ekstra Bladet 13. december i år.
Ekstra Bladet 13. december i år.
 

-  Det ville være på sin plads, hvis han gik ud og takkede de mange danske lønmodtagere for deres skatteindbetalinger. Det er dem, der med deres tilbageholdenhed under krisen er medvirkende til, at de 100 virksomheder overhovedet er her og kan levere produkter, der giver overskud, som de kan betale skat af. Det er de manges fortjeneste, at der er råd til velfærd, gratis uddannelse, behandling af syge og pleje af de ældre. Jeg synes, at det er lige frisk nok kun at have fokus på de 100 største selskabsskattebetalere. Det er ærgerligt.

- Karsten Lauritzen, hvorfor takkede du selskaberne inden de almindelige skattebetalere?

- Det er, fordi det er den private sektor, som finansierer vores velfærd, men hvis jeg havde tænkt mig bedre om, så havde jeg skrevet til alle borgere først og derefter til selskaberne. Almindelige lønmodtagere står jo for over halvdelen af de samlede skatteindtægter på over 1000 milliarder.

- Så den nye hilsen skyldes kritikken, der var i Ekstra Bladet ?

- Ja, jeg blev inspireret af jeres omtale. Jeg er ked af, at jeg skrev til virksomhederne først.

 

- Det første takkekort var stilet personligt til direktørerne – hvordan vil du nå ud til alle. Det bliver dyrt i porto?

- Jeg lægger min hilsen ud på Facebook. Så må folk ulejlige sig derind, for ja, det ville blive dyrt ellers.

- En hilsen er en lidt sølle julegave at få fra en minister. Hvad med nogle skattelettelser og gerne i bunden, så alle får glæde af dem!

- Det kommer automatisk på selvangivelserne. Vi vedtog flere lettelser i foråret, og de bliver større i 2019, end de var i 2018. Så folk får i både pose og sæk – en hilsen og skattelettelser!

- Er det ikke lidt poppet med de takkebreve? Hvorfor bruger du ikke tiden på at få SKAT til at fungere enkelt, effektivt og retfærdigt?

- Det ene udelukker ikke det andet. Jeg synes, at takkebrevene er en god måde for mig at skabe debat om skat i Danmark. Jeg italesætter nogle emner i de breve.

- Hvad er det bedste takkekort, du selv har fået?

- Ja, det er ikke fra skattevæsenet i hvert fald. Det er fra min niece på seks år, som sendte mig en tegning som tak for, at hun havde været inviteret med til min 35-års fødselsdag.

- Der er åbne skattelister for selskaber. Vil du gerne have det samme for almindelige borgere?

- I gamle dage indrykkede man en annonce i Berlingske med de 500 største skattebetalere. Det var forbundet med prestige at være på den liste. Jeg tror dog ikke, at vi får åbne skattelister i Danmark – der er lidt for meget jantelov.

- Hvad er dit nytårsforsæt efter de seneste års skatte-skandaler?

- Det er at forsætte med at få skatteforvaltningen til at fungere bedre end tidligere. Det bliver dog ikke i min nuværende periode, at vi ser alle resultaterne. Det tager nogle år at rydde op og få ansat de rigtige. Så folk må fortsat være tålmodige.

- Frygter du, at der dukker nye skandaler op?

- Nej, det tror jeg ikke, der gør.

Lauritzen foran sit private 'Skattely'. Påklædningen bliver nok lidt varmere i denne ferie. Foto: Peter Broen
Lauritzen foran sit private 'Skattely'. Påklædningen bliver nok lidt varmere i denne ferie. Foto: Peter Broen
 

Skal du holde jul i 'Skattely', som dit sommerhus hedder?

- Nej, jeg skal holde jul hos min niece i Løgstør, men senere skal jeg også i ’Skattely’.

- Skat er et dyrt bekendtskab, men god jul og godt nytår alligevel.

- Tak og i lige måde.

Skatteministerens nye takkebrev

Åbent brev til alle danskere

I begyndelsen af december sendte jeg personlige breve til de 100 selskaber, der i 2017 betalte mest i selskabsskat her i landet. Det synes jeg var nødvendigt. For i en tid hvor vi desværre har oplevet mange historier om skatteunddragelse, er det i mine øjne vigtigt at fremhæve, at virksomhederne yder et positivt bidrag til det danske velfærdssamfund. De skaber titusindvis af arbejdspladser samtidig med, at de betaler milliarder af kroner i selskabsskat. Penge som kommer fællesskabet til gavn.

Vores velfærdssamfund finansieres jo af den private sektor. Og når danske virksomheder er konkurrencedygtige med udlandet, sælger de mere, tjener flere penge og betaler mere i skat. Eller som den tidligere socialdemokratiske statsminister Viggo Kampmann for over 50 år siden sagde, at når samfundskagen bliver større, bliver arbejdernes andel det også. I gennemsnit har en dansker i 2018 10.800 kr. mere i disponibel indkomst end for tre år siden i 2015.

Siden er jeg blevet spurgt, om det ikke ville være tilsvarende passende at takke alle de danskere, der hver især har betalt deres skat og bidraget til den danske velstand. Og det skal man ikke spørge mig om to gange. Har folk et godt argument, skal jeg være den første til at lytte. For alle de danskere, der bidrager til fællesskabet, har fortjent en tak. Uanset hvor stort et beløb, der er tale om.

Sidste år slog skatteindtægterne i Danmark rekord med mere end 1.000 milliarder eller én billion kroner. Mere end halvdelen af de penge kom fra helt almindelige danske lønmodtagere.

Det skal alle dem, der bidrager, være stolte af. Og det skal vi takke hinanden for, og det vil jeg gerne som skatteminister takke alle danskere for.

Derfor dette åbne brev til alle danskere: I fortjener en meget stor tak for at gøre Danmark til et rigere og endnu bedre samfund.

Jeg ønsker jer alle en god jul og et godt nytår.

Med venlig hilsen

Karsten Lauritzen

 

Karsten Lauritzen har haft travlt med hovedrengøringen i SKAT, hvis navn er blevet smudset til i kølvandet på den ene skandale efter den anden. Tegning: Morten Ingemann
Karsten Lauritzen har haft travlt med hovedrengøringen i SKAT, hvis navn er blevet smudset til i kølvandet på den ene skandale efter den anden. Tegning: Morten Ingemann

Top 10 - de betalte mest i skat sidste år

Selskabsskatten i Danmark er 22 procent - i 1998 var den 34.

Firmaerne har en mængde fradrag, de kan benytte sig af, inden de står tilbage med den skattepligtige indkomst, som kan være langt fra deres omsætning. Novo havde for eksempel en omsætning i 2017 på 112 milliarder.

Shell og Ørsted er underlagt særlig beskatning af kulbrinteindkomst.

 

1.

Novo

Skattepligtig indkomst, 2017: 35,7 mia.

Selskabsskat, 2017: 7,7 mia.

 

2.

Danske Bank

Skattepligtig indkomst, 2017: 24,8 mia.

Selskabsskat, 2017: 2,7 mia.

 

3.

Kirkbi

Skattepligtig indkomst, 2017: 12,5 mia.

Selskabsskat, 2017:  2,6 mia.

 

4.

Ørsted

Selskabsskat, 2017: 2,4 mia.

 

5.

Foreningen Nykredit

Skattepligtig indkomst, 2017: 8,2 mia.

Selskabsskat, 2017:  1,8 mia.

 

6.

NB FP Investment General Partner

Skattepligtig indkomst, 2017: 7,3 mia.

Selskabsskat, 2017:  1,6 mia.

 

7.

Nordea

Skattepligtig indkomst, 2017: 7,4 mia.

Selskabsskat, 2017: 1,6 mia.

 

8.

Vestas Wind System

Skattepligtig indkomst, 2017: 6,2 mia.

Selskabsskat, 2017: 1,4 mia.

 

9.

Pandora

Skattepligtig indkomst, 2017: 5,4 mia.

Selskabsskat, 2017: 1,2 mia.

 

10.

Shell Olie- og Gasudvikling

Selskabsskat, 2017: 0,9 mia.

 

Kilde: Skattestyrelsen

175 kommentarer
Vis kommentarer