Stigning i byggesjusk: Mariannes mareridt

Flere sager havner i Håndværkets Ankenævn

Kontant på DR1 ser torsdag aften kl. 21.00 nærmere på byggesjusk og dårligt udført håndværkerarbejde. Marianne Bækager fra Egå nord for Aarhus fortæller her, hvordan det har påvirket familiens liv, at en ombygning gik helt galt. Video: DR

Der er godt gang i byggeriet, og står du og skal bruge en håndværker, kan det lige nu være svært at finde en, der har tid.

Mængden af arbejdsopgaver er steget støt de seneste år, men desværre er kvaliteten af det udførte arbejde ikke fulgt med op, og antallet af sager i Byggeriets Ankenævn er det højeste i otte år.

I 2016 modtog nævnet 730 sager mod 659 sager i 2015. Det er en stigning på 10 procent. Samme billede tegner sig i Håndværkets Ankenævn, hvor de i 2016 modtog 231 klager mod 201 året før - en stigning på 14 procent.

Hos Danske Boligadvokater mærker de også, at håndværkerne har travlt, og ifølge formand Jan Schøtt-Petersen kan den store efterspørgsel også være årsagen til problemerne.

- Der er flere og flere, som får bygget nyt eller bygget om, og så er der stor efterspørgsel på håndværkerne. Der er meget at lave, men der kommer måske også mange til, som ikke kan løfte opgaven, siger han til Kontant på DR1, der i aften kl. 21.00 sætter spot på byggesjusk.

Følte sig sikre
En af dem, der føler, at de er kommet i klemme som følge af dårligt udført håndværkerarbejde, er Marianne Bækager. I 2013 køber hun sammen med sin mand et hus i Egå nord for Aarhus.

I de følgende år planlægger parret en gennemgribende renovering af boligen. Den producent, der lever byggematerialerne til renoveringen, anbefaler en specifik murermester. Han er ifølge producenten certificeret til at arbejde med netop deres materialer. Så Marianne Bækager og hendes mand føler sig på sikker grund, da murermesteren og hans folk rykker ind og går i gang i april 2015.

- Vi følte ikke, vi kunne være ret meget mere sikre, siger Marianne Bækager til Kontant.

Huset får blandt andet ny facade, men da murermesteren og hans folk er færdige med at pudse muren op, undrer familien sig over resultatet.

- Man kan se, at sandkornene er presset helt ind i det omkringliggende, så overfladestrukturen med en grov overflade er helt forsvundet, siger hun.

Fejlen i facaden får familien til at kontakte en syn og skønsmand for at få gennemgået resten af det udførte arbejde. Og det viser sig, at facaden blot er en ud af en stribe fejl og mangler ved det udførte arbejde. Den er også gal med isoleringen og vinduerne.

- Han har sat vinduerne i, så der faktisk er for lidt afstand til, at man kan lave en ordentlig fuge, siger Marianne Bækager.

Producenten, der har anbefalet murermesteren, besigtiger arbejdet og giver familien medhold i, at der er fejl og mangler ved arbejdet. De foreslår et mæglingsmøde 3. juli 2015, men murermesteren afviser at deltage.

I stedet stævner han familien for manglende betaling for det udførte arbejde.

- Det mest voldsomme i min periode var dengang, da de kastede tåregas ind i gummifabrikken, siger Balder Johansen. Foto: Stine Tidsvilde Kendte Har du set håndværkeren fra TV: Her er hans BZ-baggrund

Det bliver begyndelsen på en sag der trækker i langdrag, og som stadig ikke har fundet sin afslutning. Familien bor nu på tredje år midt i byggerodet, hvor de har været nødt til at forsøge at få hverdagen til at hænge sammen, og det tærer på kræfterne.

Vågner om natten
- Du vågner om natten, og det første der slår dig er, at du bor i det her, og du ved ikke, hvor det ender. Hver dag du kommer hjem, så er det bare ufærdigt, ufærdigt, ufærdigt, fortæller Marianne Bækager.

Men så længe processen med at udarbejde syns- og skønsrapporter over fejl på huset står på, må de ikke gå videre med renoveringen.

- Vi er jo gidsler i det her. Vi kan ikke gøre det færdigt, for vi bor i bevismaterialet, siger Marianne Bækager.

Den seneste syn og skønsrapport fra juni 2017 konkluderer blandt andet, at der ved udførelse af ydervægge, overflader og vinduer i huset er konstateret ukorrekt udført arbejde og ukorrekt anvendte materialer.

Det er vurderet, at der skal udbedres fejl og mangler ved det udførte arbejde for 218.000 kr. og familien venter nu på, at sagen kommer for retten. Murermesteren har ikke ønsket at udtale sig om sagen. Se mere i aften kl. 21.00, hvor DR1 sender Kontant: Når håndværkeren ødelægger dit hjem.

Står du overfor at skulle hyre en håndværker, er der mange gode råd at hente ved at klikke her.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen