25-årige Amber bad om test 20 gange: Nu er hun død af kræft

Amber Rose Cliffs kræftsygdom blev ikke opdaget i tre år efter, at hun først udviklede symptomer

Broren til Amber Rose Cliff, der søndag døde af sin
Broren til Amber Rose Cliff, der søndag døde af sin

Familien til 25-årige Amber Rose Cliff, som søndag døde efter en lang kamp mod kræften, fortæller nu historien om sygdomsforløbet i et forsøg på at ændre den britiske lovgivning.

I England udfører man kun rutinemæssig celleskrab for livmoderhalskræft på kvinder over 25 år, og for Amber Rose Cliff betød de regler, at hun ikke blev testet, selvom hun allerede som 18-årig begyndte at udvikle bekymrende symptomer, og i flere omgange tog til lægen for at udtrykke sin bekymring. Det fortæller hendes 27-årige storebror Josh Cliff til The Chronicle Live.

Ifølge ham havde hun uden succes bedt om at blive screenet for livmoderhalskræft hele 20 gange – men fik den aldrig.

Derfor valgte familien at tage sagen i egen hånd, og da hun som 21-årig fik foretaget et celleskrab på en privatklinik, viste det sig, at hun havde en svulst i livmoderhalsen, som havde vokset sig større og større i hende i flere år.


Følte sig svigtet

Amber Rose Cliff begyndte straks at få kemoterapi og strålebehandling, og måtte også opereres i underlivet flere gange.

Men selvom den unge brite i perioder viste tegn på bedring, spredte kræften sig til lymfeknuder, lunger og hals.

- Hun var vred. Hun følte sig svigtet, siger Josh Cliff, som nu vil kæmpe for mere fleksibilitet i det system, som gør det tæt på umuligt for unge piger og kvinder at blive screenet for kræftformen, som rammere flere tusinde britiske kvinder hvert eneste år.

- Jeg vil gerne have, at den skal hedde Ambers Lov, siger den sørgende storebror.

- Enhver kvinde under 25, som har nogen som helst problemer i deres underliv, burde have muligheden for en screening af livmoderhalsen. Det skal ikke være obligatorisk, men det bør være der.

Efter at have barberet sine ben, troede 21-årige Rhiannon Douglas, at det var skraberen, der havde givet hende udslæt. Men nu er hun blevet diagnosticeret med kræft.

14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere