ADHD: Op til 8 gange større risiko for at dø tidligt

Børn og voksne med ADH har en øget risiko for at dø tidligt – faktisk op til 8 gange større end de, der ikke har lidelsen, lyder det i et nyt studie.

Børn og voksne med ADHD kæmper i det daglige med hyperaktiv adfærd og med at holde koncentrationen. Men ikke nok med det, de har også en øget risiko for at dø for tidligt.

Risikoen for at dø for tidligt er for ADHD-patienter mellem 1,5 og 8 gange større end hos danskere uden lidelsen. Det viser et nyt stort registerstudie, ifølge Videnskab.dk:

Det nye studie fastslår, at der er grund til at tage diagnosen alvorligt. Det siger forskeren, overlæge Søren Dalsgaard fra Aarhus Universitet.

- Vi kan bruge undersøgelsen som dokumentation for, at ADHD er en rigtig tilstand. En psykiatrisk tilstand som har stor påvirkning på patienternes hverdag, og den påvirkning viser sig altså også på den værst tænkelige måde - nemlig ved øget risiko for tidlig død hos de ramte, siger Søren Dalsgaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Opråb: Drop ADHD-medicin og kig på kosten

Studiet bygger på data fra 32.000 danskere med ADHD og data fra en kontrolgruppe af danskere på mere end en 1 million mennesker, som ikke havde diagnosen. I alt bygger beregningerne på tal fra 1,92 millioner danskere.

Risikoen for at dø tidligt viser sig altså at være stærkt forøget hos ADHD-patienterne.

Den var ifølge forskeren dobbelt så stor, som man ville forvente, hvis de havde haft den samme dødelighed som den gruppe danskere i undersøgelserne, som ikke havde ADHD.

Læs også hos Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystal-paladset'

Selvom den relative risiko for at dø tidligt altså er højere end hos personer uden ADHD, er det faktiske antal der døde i den samlede studie-population meget lavt. 107 døde for tidligt blandt de 32.000 danskere med ADHD målt over en periode på op til 32 år.

Analyserne i studiet viser også, at det spiller en rolle for risikoen for tidlig død, hvornår i livet patienten har fået ADHD-diagnosen.

- Får man stillet diagnosen i voksenalderen, øger det risikoen mere, end hvis man får stillet diagnosen i barndommen, siger Søren Dalsgaard.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Personlighed påvirker karaktererne mere end intelligens

Forskerjubel: Endelig kan vi forklare mystiske billeder fra regnskoven

ADHD og autisme kan opdages allerede før 2 års-alderen

24 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere