Syg i påsken? Beklager - kommunen holder fri

Overlæge tør ikke udskrive patienter før helligdage. Flere kommuner tilbyder nemlig ikke livsvigtig genoptræning i påsken

- Man kan ikke bare holde ferie og tro, man får det samme resultat ud af det, som hvis man ikke havde ventet. 90 procent af de forbedringer, som man kan få efter en hjerneskade, sker inden for de første tre måneder, mener overlæge Ole Davidsen fra Horsens Sygehus.
- Man kan ikke bare holde ferie og tro, man får det samme resultat ud af det, som hvis man ikke havde ventet. 90 procent af de forbedringer, som man kan få efter en hjerneskade, sker inden for de første tre måneder, mener overlæge Ole Davidsen fra Horsens Sygehus.

HJÆLP OS: Har prøvet at være 'weekend-patient'? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En blodprop eller hjerneblødning tager ikke hensyn til, hvilken dag det er i kalenderen.

Men det gør sundhedsvæsnet, der behandler blodproppen og hjerneblødningen desværre.

I påsken har flere af kommunerne nemlig lukket for genoptræningen. Og det kan være fatalt for de patienter, der op til påskens start er blevet udskrevet fra hospitalet til kommunal genoptræning.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bliv først syg efter påske - din læge holder fri


Jo længere tid der går, før de får den livsvigtige genoptræning, des større er risikoen for, at hjerneskaden bliver permanent. Kommunernes lukning i helligdagene har betydet, at et midtjysk hospital er holdt op med at sende patienter hjem i påsken.

- Vi sørger for kun at udskrive patienter, når kommunens dør er åben. Hvis kommunen ikke er parat til at tage over med patienterne, så udskriver vi dem ikke, siger Ole Davidsen, overlæge på Horsens Sygehus, hvor man denne påske har beholdt to patienter på hospitalet, hvor de kan få den vitale genoptræning.

MERE: Se også: Hospitalet er en dødsfælde i ferien Hospitalet er en dødsfælde i ferienÅrligt rammes op mod 12.000 danskere af blodpropper og hjerneblødninger. De, der er udskrevet op til påskens start, risikerer alvorlige konsekvenser på grund af ekstra dage uden genoptræning.

Bundet til kørestol
- Den yderste konsekvens kan være, at en person ikke kommer op at gå med sin rollator, men bliver bundet til sin kørestol resten af sit liv, siger Ole Davidsen.

Den første tid, efter hjerneskaden indtræffer, er nemlig vital for det endelige udfald:

- Man kan ikke bare holde ferie og tro, man får det samme resultat ud af det, som hvis man ikke havde ventet. 90 procent af de forbedringer, som man kan få efter en hjerneskade, sker inden for de første tre måneder.

Afskaf helligdage
Overlægen ser kun én løsning på hullet mellem de regionsdrevne hospitaler og de kommunale genoptræningssteder: - Man bør sløjfe alle helligdage i sundhedsvæsnet. Sygdommen er den samme, uanset om det er hverdag eller ferie.

LÆS OGSÅ:

Se også: Patienter fyldes med farlig væske

Han mener, at kommunerne og regionerne, der driver hospitalerne, i fællesskab bør se at få løst problemet.

- Både kommunen og hospitalet er betalt af det offentlige. Derfor giver det ikke nogen mening, at de skal kæmpe om, hvem der har ansvaret for patienterne i påsken.

Ole Davidsen påpeger, at det ifølge loven er kommunerne, der har ansvaret for genoptræningen, men han mener ikke slagsmålet mellem parterne må skade patienternes chance for at få et godt liv.

Mere om denne historie:

Se også: Kommunerne: Vi følger bare lovenSe også: Patientforening om påskefri: Uacceptabelt!

HJÆLP OS: Har prøvet at være 'weekend-patient'? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

DERFOR ER GENOPTRÆNING VIGTIG

* En hjerneskade kan opstå, hvis man får en blodprop eller slår hovedet i en ulykke. Skaden kan blandt andet resultere i lammelser, talebesvær og problemer med hukommelsen.

* Hurtig genoptræning kan udbedre skaden og hjælpe til at begrænse efterfølgende handicap og dermed øge mulighederne for at genvinde evnen til at gå, tale og huske bedre. Effekten af genoptræningen falder, jo længere tid der er gået efter skaden. Derfor er hurtig hjælp vigtig.

* Flere eksperter har kritiseret genoptræningsindsatsen efter kommunalreformen i 2007. De mener, at kommunerne ikke er gode nok til at levere hurtig og god genoptræning til hjerneskadepatienter.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere