Så hurtigt spreder influenza sig

På blot få timer kan en enkelt kollega sprede influenzavirus til halvdelen af sin arbejdsplads. Er du syg, bør du derfor blive hjemme, råder Statens Serum Institut

(Foto: Fotoshoppen.net@gmail.com)
(Foto: Fotoshoppen.net@gmail.com)

En enkelt formiddag. Det er, hvad det tager at sprede influenzavirus fra en enkelt kollega til halvdelen af arbejdspladsen.

Det viser et nyt, amerikansk studie foretaget på et kontor med 80 ansatte. Studiet er offentliggjort i Magasinet Arbejdsmiljø.

Se også: Stadig mange influenza-smittedeSe også: Så langt kan influenza-virus hoppe

Effektiv spredning
I undersøgelsen fik en enkelt person dryppet kunstige vira på håndfladerne, og forskerne ville se, hvor hurtigt de spredte sig. Personen fik besked på at opføre sig normalt, men alligevel var vira spredt til halvdelen af de overflader, man normalt kommer i kontakt med i løbet af en arbejdsdag: Dørhåndtag, kaffemaskiner, låger og gelændere.

- Vi var ret overraskede over, hvor hurtigt og effektivt alting spredte sig, siger Kelly Reynolds, professor ved The University of Arizona, der står bag undersøgelsen, til Magasinet Arbejdsmiljø.

De ansatte på kontoret havde ikke mere med hinanden at gøre end normalt - de bevægede sig ikke meget rundt og sad mest på deres stole, gik på toilettet og delte kopimaskine og køkken. Alligevel blev vira altså spredt til halvdelen af arbejdspladsen i løbet af blot fire timer.

Se også: Forkølelsesvirus plager danskerne

Vigtigt at vaske hænder
Hos Statens Serum Institut nikker man genkendende til resultaterne og understreger, at det i modsætning til, hvad folk ellers går og tror, ikke er host og nys, der overfører influenzasmitten.

- Det er gennem overflader, at influenzasmitten spreder sig - håndtag, gelændere og låger, som man er i berøring med i løbet af en dag. Derfor er det vigtigt at vaske hænder og eventuelt bruge håndsprit, understreger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

Ifølge det amerikanske forsøg vil mellem 40 og 90 procent af kollegaerne på det pågældende kontor blive smittet med influenzavirus på grund af den hurtige og effektive spredning. Smittefaren kan dog nedsættes med 10 procent, hvis medarbejderne bruger desinficerede klude og vasker hænder før frokost og efter møder.

Kan smitte uforvarende
En person kan dog godt smitte sin familie og kollegaer, selv om vedkommende ikke føler sig syg. Inkubationstiden - den tid, det tager at udvikle influenza - starter nemlig allerede før, man får de typiske symptomer som feber, hovedpine og snue.

- Hvis en kollega tager hjem fra arbejde om eftermiddagen, fordi han føler sig sløj, kan har godt have nået at smitte sine kollegaer i løbet af formiddagen. Smittefaren varer dog ikke mere end nogle få dage, tilføjer Kåre Mølbak.

Han anbefaler derfor, at influenzaramte bliver hjemme et par dage, men ellers godt kan tage på arbejde - også selv om man hoster, nyser og føler sig lidt syg. Det er tegn på, at kroppen er ved at komme sig.

Se også: Influenza koster samfundet dyrt Læs også: Influenza koster samfundet dyrt

Influenza-epidemi lakker mod enden

Der er godt nyt til de mange hundredetusinde danskere, der har været ramt af influenza denne vinter. Den usædvanligt lange influenzasæson lakker mod enden, og vi vil ikke se nye, store udbrud, beroliger Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

- I øjeblikket ser vi flest udbrud af influenza B, hvor det i julen og i januar måned var influenza A, der var mest udbredt. Vi vil ikke se nye typer af influenza denne sæson - influenza-epidemien er på retur, selv om det på grund af vejret går lidt langsommere end normalt, uddyber Kåre Mølbak.

Han vurderer, at når sæsonen er omme, vil omkring 1.680.000 danskere have været en tur under dynen med feber, rysteture, hovedpine og snue.

Epidemien har ikke noget at gøre med en svigtende opbakning til influenzavaccinen - den er nogenlunde som tidligere år.

- Vi har simpelthen bare været uheldige med kombinationen af mange forskellige vira og en lang vinter, hvor folk har klumpet sig sammen inden døre. Det har givet smitten gode vilkår til at sprede sig, tilføjer Kåre Mølbak.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere