Hospitalslæge raser: Min søster døden nær ved rutineoperation

Anæstesilæge fortæller om horrible forhold for patienter på flere hospitaler: - Hver dag i mit arbejde ser jeg, hvordan patienter udsættes for en uacceptabel behandling

Anæstesilæge på Hillerød Hospital Pia Lawson-Smith, mener, at patienterne bliver behandlet helt uacceptabelt på flere danske hospitaler. Foto: Privatfoto
Anæstesilæge på Hillerød Hospital Pia Lawson-Smith, mener, at patienterne bliver behandlet helt uacceptabelt på flere danske hospitaler. Foto: Privatfoto

Hjælp os hvis du har haft en dårlig hospitals-oplevelse: Send en mail til 1224@eb.dk eller sms 1224

- Som læge på en anæstesiafdeling kommer jeg rundt på forskellige afdelinger og ser desværre ting, som er helt uacceptable.

Sådan lyder den benhårde kritik fra anæstesilæge Pia Lawson-Smith, som har sin daglige gang på Hillerød Hospital.

Tæt på at miste søster
Hun har også været tæt på at miste sin søster ved en simpel rutineoperation på Hvidovre Hospital.

Læs også: Læger svigter spiseforstyrrede

Derfor har hun nu valgt at tage bladet fra munden og fortælle om patienternes horrible forhold på hospitalerne i en kommentar til Dagens Medicin og nævner flere ubehagelige episoder fra sin hverdag som læge:

Blind og nøgen uden dyne
- Som en patient på gulvet på gangen, som ikke selv kan komme op, og intet personale er at finde.

- Som en blind mand, der ligger nøgen uden dyne, og det blod, han skal have intravenøst, ligger på gulvet.

- Som den ældre dame, der fejlsynker og konstant piller sin sonde ud, og så vælger man at opgive at give hende mad.

I punktform udleverer hun sin harme over de manglende ressourcer i hospitalsvæsenet.

'Jeg skal hjem'
Pia Lawson-Smith fortsætter med det ene eksempel efter det andet:

- Patienten, der mangler nogle blodprøver før operation, og sygeplejersken siger: 'Jeg er ligeglad. Jeg skal hjem.'

- De travle sygeplejersker, der fravælger at vaske og give patienterne medicin. Ofte går jeg frustreret hjem med endnu en dårlig historie.

Anæstesilægen har på grund af de mange dårlige historier, der ifølge hende selv nemt kunne undgås, valgt at stå frem.

- Nu ved jeg, hvordan det føles at stå på patientsiden, når sundhedsvæsenet svigter. Nu ved jeg, hvor desperat og frustreret man bliver, når ingen lytter eller drager omsorg, fortsætter Pia Lawson-Smith.

Får mere ondt
Det der fik bægeret til at flyde over, var, da hendes søster, en 36-årig rask kvinde med to små børn, blev indlagt på Hvidovre Hospitals gynækologiske afdeling til en rutineoperation.

Operationen gik godt, og efterfølgende ønskede hendes søster at komme hjem.

Læs også: Læger svigter KOL-patienter

Men søsterens ene ben var lammet på grund af en lokalbedøvelse hun fik under operationen, og skulle derfor være indlagt til næste dag.

Om aftenen fik hun tiltagende ondt, hvor hun blev opereret. Men da hun bad om mere smertestillende, fik hun at vide af sygeplejersken, at det er helt normalt med smerter, at de kun havde morfin, og at det ikke ville hjælpe. Der var ordineret kodein, men det fik søsteren aldrig.

- Til gengæld får hun tilbudt isbind, varmesvøb og lokalbedøvende gel. Efter afprøvning af det hele uden effekt får hun en tablet morfin. Dette har ingen virkning og sygeplejersken siger med et smil på læben: 'Jeg sagde jo, at det ikke ville hjælpe', lyder det fra Pia Lawson.

Måtte selv hente vand
Hun fortæller, at det kan undre, at sygeplejersken ikke bekymrede sig over, at hendes søster fik tiltagende ondt, da hun efter operationen havde det så godt, at hun ville hjem. Blødning er en kendt komplikation til operationen. Da blodet ikke kan komme ud igennem vævet, samler det sig i vævet.

- Kendte sygeplejersken ikke til denne komplikation? Overvejede hun ikke, at grunden til, at morfinen ikke virkede, var, at dosis var for lille?, spørger Pia Lawson Smith.

Læs også: Læger og organisationer svigtes for dobbeltrolle

Hendes søster fik tiltagende ondt over natten, men hun kunne ikke overbevise sygeplejersken om, at hun havde brug for hjælp.

Græder og skriger
- Der skal gå til næste morgen, hvor det nye hold sygeplejersker møder ind, og min søster giver sig til at græde højlydt og skrige, før der tilkaldes en læge. Det konstateres, at min søster har et hæmatom (svulstlignende blodansamling red.), som giver hende de frygtelige smerter, siger Pia Lawson-Smith.

Bagefter vælger lægerne at give søsteren en større mængde morfin, mens hun venter på at komme til operation. Efter at morfinen er givet og hendes søster falder til ro, forlader personalet stuen, og hendes mand sætter sig på en stol ved siden af sengen.

Det skal vise sig at redde hendes liv.

Hjertestopholdet kommer
- Pludselig ser han hende give nogle spjæt. Da han prøver at vække hende, kan han se, at hun er holdt op med at trække vejret. Han tilkalder personalet, som ringer hjertestop. Afdelingens læge når at give narcanti, (gives til patienter, der har indtaget for meget morfin red.)  før hjertestopholdet ankommer, og min søster vågner, siger Pia Lawson-Smith.

På grund af hendes mands tilstedeværelse når hun ikke at få hjertestop. Efterfølgende bliver hun reopereret.

Læs også: Ryger joint hver 2. time: Lægen sagde jeg skulle

- Først fik min søster for lidt morfin, og derefter fik hun en overdosis. Hvordan gik det fra at være en rutineoperation til at blive en nærdødsoplevelse? Hvad er det for et system, der ikke lytter til patienterne? Der ikke tror på det, de siger? Hvor er arbejdsglæden? Engagementet i patienterne? Og ikke mindst, hvor er medmenneskeligheden?, siger Pia Lawson-Smith.

Hun forklarer, at det er alment kendt, at patienter med pårørende klarer en indlæggelse bedre end patienter uden.

Er vi blevet en fabrik?
- Kan det virkelig være rigtigt, at det skal være sådan? Hvad sker der i vores sygehussystem? Har vi fået for travlt til at yde omsorg? Er vi blevet en ren fabrik, hvor vi kun tager os af kroppen og ikke af mennesket? Kan vi ikke gøre det bedre?, siger anæstesilægen fra Hillerød Hospital.

eb.dk har bedt Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling, Hvidovre Hospital om en generel kommentar til episoden omkring Pia Lawson-Smiths søster:

Ændrer retningslinier
- Jeg kan ikke kommentere på den individuelle sag. Men generelt har vi gjort rigtig meget ud af igen at tale med vores personale, også dem, der specifikt er involveret i enkeltsager, om at lytte til patienterne. Og acceptere, at selv om man har enormt meget erfaring inden for et felt, så er det de smerter som patienten beskriver, også de smerter, vi skal forholde os til, siger Charlotte Wilken Jensen.

Hun fortæller samtidig, at når de får sager, som ikke går som de skal, så ændrer de i deres retningslinier ved personalemøder og dialog i afdelingen.

ekstrabladet.dk har talt med Pia Lawson-Smith, men hun ønsker ikke at uddybe sin kommentar fra Dagens Medicin yderligere.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere