P-piller gør det lettere at blive gravid

Godt nyt til utrygge yngre kvinder: P-piller skader ikke chancerne for at få børn på et senere tidspunkt

Selv mange års forbrug af p-piller går ikke ud over evnen til at blive gravid, hvis man vil have børn på et senere tidspunkt.

Den viser den hidtil største undersøgelse af området, og som omfatter 3727 danske kvinder i alderen 18 til 40 år.

Det er almindelig kendt, at kvinders frugtbarhed kan blive nedsat i de første få måneder, efter at de holder op med at bruge p-piller.

Men det gælder altså ikke på den lange bane, viser den nye undersøgelse, som har relevans for mange, da hver tredje danske kvinde mellem 15 og 44 år bruger p-piller som prævention.

- P-pillerne bruges ofte gennem mange år, fordi kvinderne i dag starter tidligt og samtidig vælger at få børn senere i livet. Derfor er det vigtigt at kende de langsigtede konsekvenser i forhold til muligheden for senere at få børn, siger seniorforsker Ellen Mikkelsen om undersøgelsen.

Sammen med kolleger ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står hun bag den hidtil største undersøgelse af sammenhængen mellem langvarigt p-pilleforbrug og evnen til at blive gravid.

Deltagerne i undersøgelsen har i gennemsnit spist p-piller i syv år. Ellen Mikkelsen håber, at resultatet kan være med til at berolige kvinder, der ikke er helt trygge ved den daglige p-pille:

- Konsekvenserne af langvarigt p-pilleforbrug har været til debat flere gange. Jeg håber, at vores resultater kan berolige kvinder, der er usikre på konsekvenserne af at bruge p-piller som prævention i mange år.

- Tværtimod ser det ud til, at kvinder, der har taget p-piller gennem en årrække, har en smule lettere ved at blive gravide end kvinder, der kun har taget p-piller i højst to år.

Undersøgelsens resultater er netop offentliggjort i det anerkendte internationale tidsskrift Human Reproduction .

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere