Fødsels-piller kan give pinefulde 'smerte-storme'

Mange fødsler i Danmark sættes i gang på hospitalerne. Lægemiddel kædes sammen med farlige bivirkninger

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Lægemidler med stoffet Misoprostol, der bruges til at sætte fødsler i gang, kan få meget alvorlige konsekvenser for fødende kvinder og deres børn.

I flere tilfælde er stoffet blev anvendt forkert, og det øger risikoen for pinefulde "ve-storme", og for at livmoderen brister, skriver Berlingske.

Ifølge avisen har Sundhedsstyrelsen sendt indskærpende breve til alle landets fødeafdelinger og skrevet om, at kvinder har fået Misoprostol i for høje doser. Eller også har de fået det, selv om de slet ikke burde.

Sundhedsstyrelsen kender ikke det nøjagtige antal af fejl.

Men to lektorer fra jordemoderskolen har kendskab til 12 sager, hvor Misoprostol-præparatet Cytotec er under mistanke for at have medført voldsomme fødsler med alvorlige bivirkninger.

Cytotec regnes generelt for sikkert og bliver blandt andet udleveret på Danmarks største fødeafdeling på Hvidovre Hospital.

Men lægemidlet er ikke godkendt til det formål at sætte gang i fødsler, og midlet kan i sjældne tilfælde fremkalde hyppige og kraftige veer - de såkaldte ve-storme - og få livstruende bivirkninger for både mor og barn, skriver Berlingske.

I de 12 forskellige sager har fødende kvinder blandt andet været stærkt forpint af smerter og er begyndt at bløde flere liter blod fra underlivet. I tre af tilfældene er spædbørnene døde under fødslen.

Hver femte fødsel i Danmark bliver sat i gang af læger og jordemødre på hospitalet, fordi den gravide kvinde er gået over tiden. Ofte bruges midler med Misoprostol.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere