Ekspert om Noma-skandale: Det kan blive katastrofalt

Nomas fremtidige renomme afhænger af, hvordan restauranten nu tackler sin situation

Se Ekstra Bladets konfrontation med Nomas direktør i tv-indslaget over artiklen

---------

Det kan få store konsekvenser for verdens bedste restaurant, Noma, at restauranten har fået en indskærpelse af Fødevarestyrelsen. Indskærpelsen kom den 20. februar, efter at 63 gæster er blevet syge af at have spist på Noma.

Fødevarer - 8. mar. 2013 - kl. 14:53 Noma: 63 gæster ramt af roskildesyge

Branding-ekspert Kresten Schultz Jørgensen har to ting at sige om den situation, Noma befinder sig i lige nu.

- For en restaurant, der brander sig på 'kvalitet über alles' både smagsmæssigt og i alle processer - og det har de jo gjort i verdensklasse - er det fuldstændig katastrofalt. Det er det ene. Men det andet er meget mere interessant, siger han til ekstrabladet.dk.

Usmart at gå i flyverskjul
- Alle ved, at det kan ske for enhver. Accidents will happen. Det helt afgørende nu er, hvordan de håndterer situationen. Det kan blive en katastrofe for dem, eller de kan bruge det produktivt. Jeg skal ikke give gode råd, men hvis de vælger at håndtere det professionelt, så kan de vende det til noget godt for dem og deres brand. Hvis de går i flyverskjul, så er det selvfølgelig helt galt, siger Kresten Schultz Jørgensen, der er administrerende direktør i brand-firmaet Lead Agency.

- Det er nu, de skal vise, hvad de er lavet af, siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, hvordan Noma har tænkt sig at håndtere skandalen, hvor flere selskaber er blevet syge efter at have spist på restauranten. Men de har efter eget udsagn til ekstrabladet.dk 'ikke gjort noget for at promovere det', efter Fødevarestyrelsen d. 20. februar indskærpede flere forhold på stedet.

Først da smiley-rapporten blev offentliggjort, blev det kendt, at mindst 63 gæster på den flerstjernede Michelin-restaurant blev smittet med roskildesyge under deres besøg.

Fødevarer - 8. mar. 2013 - kl. 14:45 Noma: Vi har ikke gjort noget for at promovere det

Får ingen betydning for stjerneuddeling - endnu
Nyheden om sygdomsudbruddet på Noma er nået til Michelin-udvalget, men restauranten skal ikke frygte for sine stjerner. I hvert fald ikke i år.

- Beslutningerne om, hvem der skal have stjernerne, er allerede blevet taget for i år. Jeg ved ikke med næste år... men i år får det ingen konsekvenser for uddelingen, siger Lotta Wrangle, pressechef for Michelin Nordic til Politiken.dk

Fakta om roskildesyge

Roskildesyge forårsages af viruset norovirus. Det er et hårdført og meget smitsomt virus, der nemt kan sprede sig til et helt middagsselskab, hvis man er uheldig.

Hundredvis af restaurantgæster bliver hvert år smittet med norovirus i Danmark.

Ofte har en køkkenmedarbejder været syg med opkastninger eller diaré og er mødt for tidligt på arbejde igen.

Læs mere om norovirus og roskildesyge her

Symptomer på roskildesyge

Symptomerne er kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper.

Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 24 til 48 timer, fra man er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er stoppet, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.

Roskildesyge går over af sig selv og er ikke farligt for almindelige raske mennesker. Dog kan man få stort væsketab ved sygdommen, som i sjældne tilfælde kan gøre den livstruede for svækkede ældre eller syge personer.

(Kilde: Fødevarestyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere