Forkølelse lige så farligt som spritkørsel

Kend risikoen, inden du sætter dig bag rattet i en døs af forkølelse, advarer forsker

Det er ikke kun promillegrænsen, man skal tage hensyn til, når man sætter sig bag rattet: Er man alt forkølet kan man være til fare for sig selv og sine medbilister. (Foto: Thomas Borberg)
Det er ikke kun promillegrænsen, man skal tage hensyn til, når man sætter sig bag rattet: Er man alt forkølet kan man være til fare for sig selv og sine medbilister. (Foto: Thomas Borberg)

Måske skulle færdselspolitiet i fremtiden ud over at måle promillen også tage temperaturen og tjekke infektionstallet på de bilister, de vinker ind til siden:

Ifølge en ny undersøgelse er det lige så farligt - for én selv og de andre bilister på vejen - at køre bil når man er forkølet som det er at køre bil med en lille skid på.

- At være forkølet svarer til at drikke to til tre store fadøl og være over promillegrænsen, siger professor Andy Smith fra Cardiff Universitet til Daily Mail.

Han er ledende forsker på undersøgelsen, som undersøgte forkølede bilisters køreevne, som viste sig at være stærkt forringet.

Se også: Dagen derpå: Vi kører fulde efter morgenbrød

Reagerer langsommere end spritbilist
De forkølede bilister var længere tid om at få bremset bilen end raske bilister, og deres reaktionsevne var værre end en spritbilists:

- Forkølelser forlængede reaktionstiden med 36 milisekunder. Hvis man indtager den mængde alkohol, som ville gøre det ulovligt at køre bil, så bliver reaktionstiden kun forsinket med 15 millisekunder, siger professor Andy Smith til Daily Mail.

Forkølelsen fik desuden bilisterne til at køre tættere på forankørende biler og være mindre opmærksomme på kollisionsrisiko.

Når de nøs tog de øjnene væk fra vejen i op til tre sekunder ad gangen. Alt i alt betyder det, at man bør tænke sig om en ekstra gang, inden man sætter sig bag rattet med hovedet fuld af snot.

- Folk, som kører når de er forkølede, skal være klar over de risici, det medfører, siger professor Smith.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere