Forbrugerrådet: Læger skal ikke købe medicinal-aktier

Patienter skal kunne stole på, at læger kun motiveres af, hvad der er bedst for os, når de udskriver medicin

Læger og sundhedspersonale skal ikke investere i aktier i medicinalindustrien. Det ser ikke kønt ud, og det kan skabe tvivl om tilliden for forbrugere og patienter, mener Forbrugerrådet.

Udmeldingen kommer, efter at et ekspertudvalg bestilt af sundhedsminister Astrid Krag (SF) har fremlagt nye retningslinjer, som skal mindske sammenblandingen af interesser mellem sundhedspersonale og lægemiddelindustrien og skabe større åbenhed.

- Det er problematisk, at sundhedspersoner, som ordinerer lægemidler og vælger udstyr til patienter, har økonomiske interesser i de virksomheder, der sælger eller producerer produkterne, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.

Ministeren kræver ligeledes et totalt opgør med lægers mulighed for at købe aktier eller anparter i deres egen branche, da "hensynet til patienten må veje tungest."

- Vi er rigtig glade for Astrid Krags udmelding, og for at hun skærer igennem og siger, at det her ikke skal være tilladt. Der må ikke må være nogen som helst mistanke om, at de selv føler sig forbundne med leverandørerne.

- Det er enormt vigtigt, at læger udskriver medicin og anbefaler medicinsk udstyr alene ud fra en vurdering af patienternes ve og vel. Altså ud fra, hvad de tror er bedst for os, siger Vagn Jelsøe.

Lægeforeningen raser derimod over ministeren. Formand Mads Koch Hansen siger til Politiken, at et forbud mod at eje aktier er helt ude af proportioner.

Den holdning støttes ikke af Vagn Jelsøe, der tværtimod ser et forbud som en god idé.

- Det er jo ikke sådan, at læger vil være forhindret i at investere penge eller købe aktier.

- Der findes massevis af aktier uden for lægemiddelindustrien, så det burde ikke være et problem for læger at holde sig fra en bestemt del af den danske investeringsbranche, siger han til Ritzau.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere