36 døde efter operation

160 patienter har fået millioner i erstatning i forbindelse med tarmperforationer. 36 er døde

Hjælp os: Har du oplevet at få skåret hul i dine tarme?: Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Hvis du står over for en organkirurgisk, urologisk eller gynækologisk operation, risikerer du at få lavet hul på en af dine tarme, og det kan være fatalt.

Det viser en ny rapport fra patientombuddet med al tydelighed.

Ifølge rapporten har patientforsikringen vurderet 336 sager fra perioden 2009 til 2011, hvor patienter eller deres efterladte har søgt erstatning på grund af perforation af tarmen.

33,4 mio i erstatning

Ud af de 336 sager har 160 patienter fået en erstatning til en samlet værdi på 33,4 mio. kroner, og 36 af patienterne der søgte om erstatning, døde.

Det du risikerer, er simpelthen, at kirurgen ved et uheld skærer hul på en tarm i forbindelse med en operation eller ikke får lukket hullet i en tarm ordentligt, så det 'springer op' bagefter.

Lægerne kalder det ikke fejl, når de ved et uheld laver tarmperforationer, men ’utilsigtede hændelser’.

Over 10 procent dør

Og tarmperforation er en meget alvorlig tilstand, som i over 10 procent af tilfældene betyder, at patienterne dør.

Det fortæller overlæge ved Urinvejskirurgisk Klinik, Aarhus Universitetshospital, Hans Jørgen Kirkeby, som har været sagkyndig på rapporten for patientombuddet.

LÆS OGSÅ: Sælger farlige operationer til børn

- Man skal erkende risikoen, se risikoen i øjnene, informere patienten om den, og så skal man forsøge at forebygge så godt man kan. Det er jo aldrig godt nok, for vi skal jo ned på nul. Vi vil ikke have nogle utilsigtede hændelser overhovedet, siger overlægen.

Vanvittig farligt

Han fortæller, at kirurgerne ikke altid kan forudse perforationen, når de bruger nye metoder og nye instrumenter. I nogle tilfælde kommer kirurgen til at lave et område i tarmen med dødt væv, og så udvikler skaden sig først efter patienten er kommet hjem.

- Er der hul på en tarm medfører det meget hurtigt bughindebetændelse, som jo er en vanvittigt farlig tilstand, siger ledende overlæge på Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling, Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, der også har været sagkyndig på rapporten.

Kan ikke undgås
Men tarmperforationer kan aldrig helt undgås. Det forklarer næstformand i Dansk Kirurgisk Selskab, Jesper Durup.

Er det godt nok, at der sker så mange tarmperforationer? Der er 160 patienter, der har fået tilkendt erstatning?

-Tarmperforation er ikke noget, der kun sker inden for kirurgien, det sker også inden for alle mulige andre specialer, hvor man opererer. Så det er en meget bred vifte af alle patienter, der bliver opereret i maven.

- Af den ene eller anden årsag er der en risiko for, at der kommer beskadigelse af tarm. Når der kommer en tarmperforation, så ender behandlingen af perforationen hos kirurgerne, siger Jesper Durup.

- Men en del af operationerne bliver vel også foretaget af kirurger?

- Det er rigtigt. Det er altid trist, at der sker en utilsigtet skade på tarmen i forbindelse med et kirurgisk indgreb. Og det er en komplikation, som vi gør meget for at undgå, men det kan aldrig helt undgås, der vil altid være en risiko, når man opererer, for at man kommer til at beskadige et eller andet, siger næstformanden.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere