Dødelig ny SARS smitter som forkølelse

En ny virus, med dødelighed på 50 procent, er mere smitsom end tidligere troet

En SARS-lignende virus, der har spredt sig fra Mellemøsten til England, kan være lige så smitsom som en almindelig forkølelse, skriver et internationalt forskerhold med dansk deltagelse.

Dermed er sygdommen, der første gang blev fundet i september 2012, mere smitsom end hidtil antaget.

- Da vi kun har set få tilfælde hidtil havde vi en formodning om, at virusen, som kommer fra flagermus, stadig var dårligt tilpasset til mennesker og ikke smittede særligt godt. Men i vores laboratorium er den lige så veladapteret og smitter lige så meget som SARS. Så det er overraskende og en lille smule bekymrende, siger molekylærbiolog Rune Hartmann fra Aarhus Universitet, der har været en del af forskningsprojektet.

Der er tale om et såkaldt coronavirus, ved navn HCoV-EMC, som er i familie med SARS coronavirusset, der spredte international panik i 2002-2003.

Læs den videnskabelige artikel her

Forskerne brugte et nyudviklet laboratoriesystem til at teste virusens smitsomhed. Små stykker kunstigt lungevæv blev inficeret med HCoV-EMC virusset, som blev sammenlignet influenzavirus og almindelig forkølelse.

Resultaterne viste, at humane celler var modtagelige og let blev inficeret med viruset, og at det voksede lige så godt og hurtigt som den almindelige forkølelse.

Se også: WHO maner til besindighed om ny virus

6 ud af 12 døde
Den nye corona-virus, som første gang blev identificeret i september 2012, har skabt bekymring internationalt, da den kan give alvorlige komplikationer som akut lungebetændelse og nyresvigt.

Der har hidtil været blot 12 kendte tilfælde af sygdommen. Det lyder måske ikke umiddelbart af meget, men hvis man tager i betragtning, at 6 ud af de 12 smittede er døde af sygdommen forstår man, hvorfor den nye virus bliver taget alvorligt som trussel.

- Men det er svært at sige noget generelt om, hvor farlig den er, ud fra så få tilfælde. Vi ved ikke, hvor mange der for eksempel har haft sygdommen uden at gå til læge eller hvor mange, som er blevet fejldiagnosticeret, siger Rune Hartmann til ekstrabladet.dk.

Se også: Mistanke om coronavirus på Hvidovre Hospital

Ingen grund til bekymring
Sygdommen stammer efter alt at dømme fra Mellemøsten, da de fleste er blevet syge efter at have rejst i Saudi Arabien og Yemen. Sygdommen er opstået hos flagermus og har spredt sig til mennesker.

I går krævede sygdommen sit første dødsoffer i England, en mand, som ifølge flere internationale medier var en ud af fire familiemedlemmer, som var blevet smittet, efter en af dem havde virussen med hjem fra Mellemøsten.

Som almindelig dansker er der dog ingen grund til at bekymre sig om coronavirussen endnu.

- Medmindre man har været i udkantsområder i Saudi Arabien eller helt specifikke steder i ørkenen i Yemen, så behøver man ikke gøre noget som almindeligt menneske. Der er vi slet ikke nået til. Lige nu er det et spørgsmål om, at behandlingssystemet er forberedt, hvis der skulle komme en epidemi på et tidspunkt, hvilket der er en vis sandsynlighed for, siger Rune Hartmann til ekstrabladet.dk.

I modsætning til, da SARS-epidemien ramte, har man i dag en effektiv behandlingsmulighed over for det nye virus:

Forskning udført af Rune Hartmann og hans kollega Ole Jensen Hamming viser, at HCoV-EMC kan bekæmpes med immunsystems-boosteren interferon 1, som også bruges til at behandle smitsom leverbetændelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere