Ny slanke-trend: Lad være at spise

Hvis du faster hver anden dag, taber du dig og holder dig ung, lover ny kur. Men hvad siger lægen...?

Det både slanker og holder dig ung, hvis du dropper maden hver anden dag. Men det er ikke ubetinget sundt, siger en læge. (Foto: Colourbox)
Det både slanker og holder dig ung, hvis du dropper maden hver anden dag. Men det er ikke ubetinget sundt, siger en læge. (Foto: Colourbox)

I jagten på evig ungdom og en smal talje er mange af os villige til at gå langt. Vi forsøger os gerne med kødkure, stenalderkost, suppekure, og hvad der ellers dukker op af nye ideer. Den seneste slanke-/sundhedstrend, som kommer fra udlandet, men også er ved at blive populær herhjemme, er et klart bevis på, at vi gør, hvad der skal til at opnå det gode udseende.

Ved at sulte sig selv hver anden dag kan man - ifølge løfterne - tabe sig hurtigt og samtidig udsætte kroppens naturlige ældningsproces.

Føger man den trendy kur, med det knapt så trendy navn Intermitterende Faste, skal man 'bare' lade være at spise hver anden dag.

I starten af kuren taber man sig af den simple årsag, at man indtager færre kalorier, end man plejer. Men på længere sigt vil stofskiftet nedsættes, fordi kroppen tilvænnes det lavere kalorieindtag, viser dyreforsøg. Og det betyder, at kroppens ældningsproces også sænker tempoet. I hvert fald, hvis man er en mus eller en flue. Det er nemlig de dyr, kuren indtil videre er videnskabeligt testet på.

Se også: Er du federe eller tyndere end du tror?

Men selvom den strenge kur lyder fristende, er læge og foredragsholder Jerk W Langer ikke ovenud begejstret.

- Måske er intermitterende faste sundt for os, men de kliniske data, altså den videnskabelige dokumentation, er stadigvæk meget sparsom. På kort sigt taber man i vægt. Men hvad der sker på længere sigt, aner vi intet om, siger han til ekstrabladet.dk.

Forebygger sygdomme
Han understreger, at forsøgene, der har vist gode resultater, er foretaget på helt små dyr. Og at forskning på aber hidtil har vist andre resultater.

- Den nyeste forskning, hvor man har fulgt aber gennem 25 år, viser, at de ikke lever længere. Så det er altså mere tvivlsomt, om aber, og hermed vi mennesker, opnår den samme gevinst, siger han.

Se også: Drop slankekuren: Den gør dig fed

Selvom Jerk W Langer som udgangspunkt er skeptisk over for fastetrenden, fortæller han, at der også er fordele ved den periodevise faste. Der er nemlig en række sygdomme, som man tilsyneladende kan forebygge eller bremse.

- Insulin-følsomheden og blodsukkeret bliver bedre, hvilket beskytter mod blodpropper, sukkersyge, kræft og fedme. Intermitterende faste virker også let stressende på kroppens celler, hvilket styrker deres modstandskraft. Akkurat som muskler bliver stærkere, når vi presser dem under træning. De fastende muskler danner signalstoffet BDNF, som laver nye hjerneceller og måske beskytter mod demens. Cellernes eget system til at fjerne affald og giftstoffer styrkes, noget man kalder autofagi, hvilket kan beskytte hjernen. Men alt dette er dyrestudier, må vi ikke glemme, siger han.

Se også: Slankekure gør dig deprimeret

Løb en tur i stedet for at faste
Men udover den udokumenterede virkning mod ældningsprocessen i kroppen er der også andre udfordringer ved den nye kur.

- Man skal være et meget fanatisk og viljestærkt menneske for at spise mindre år ud og år ind og konstant være sulten. Det svarer til at skulle trække vejret mindre, end man føler behov for. Personligt anbefaler jeg ikke intermitterende faste til folk, der vil tabe sig. Jeg tror ikke, at det er farligt, hvis man tænker sig om, sørger for at få væske nok, samt spiser en daglig vitaminpille og fiskeoliekapsel. Men at faste forringer for mange livskvaliteten. Jeg synes hellere, at man skal leve efter princippet, at man kun spiser, indtil man ikke er sulten mere. I stedet for, som de fleste danskere gør, at spise, indtil man er propmæt. Samtidig bør man bruge de dage, da man ellers ville faste, til at motionere en masse. Så får man et meget sjovere og gladere liv, mens man taber sig og forebygger mange sygdomme, lyder rådet fra lægen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere