Læge: Kikkert kan redde hundredvis af underliv

Gammeldags underlivsoperationer giver kvinder mange og store komplikationer, mener specialist

Tusinder af kvinder får hvert år fjernet livmoren på grund af knuder og kraftige blødninger.

Men ved næsten hver femte operation opstår der komplikationer såsom infektioner, organlæsioner og blødninger.

Årsagen er, at mens de fleste af vore nabolande i høj grad er gået over til kikkertoperationer, så laves de fleste livmorfjernelser herhjemme fortsat med mere risikabel, gammeldags, åben kirurgi.

Sådan lyder kritikken fra en førende specialist på området.

- De alt for mange komplikationer i 19 procent af tilfældene står i skærende kontrast til målet om seks procent, siger Olav Istre, ledende speciallæge på privathospitalet Aleris-Hamlet.

5. februar tiltræder han som adjungeret professor i gynækologisk kirurgi ved Syddansk Universitet. Her skal han som pioner i kikkertkirurgi udbrede sine resultater til de offentlige sygehuse.

På Aleris-Hamlet i København fjernes næsten alle livmødre gennem et lille hul i navlen. Resultatet er komplikationer ved kun fem procent af indgrebene.

- Med kikkert kan vi komme tættere på, og overblikket er bedre. Desuden undgår patienten risici og store ar. Alligevel foregår kun 20 procent af livmorfjernelserne på offentlige sygehuse ved kikkertkirurgi, siger Olav Istre.

Han peger på, at kikkertindgreb både sparer patienterne for smerter og samfundet for store udgifter. Kikkertoperationer giver typisk 10 dages sygemelding mod 30 dage ved åbne operationer.

Søren Brostrøm, som er chef for Sygehusbehandling og Beredskab i Sundhedsstyrelsen, mener, at det ikke altid er den bedste løsning at bruge kikkertoperationer.

- Hvis du har en livmor, som er meget stor, så er den eneste måde at fjerne den på at lave et snit i maveskindet.

- Hvis livmoren derimod er nedsunken, er der ingen tvivl om, at den bedste måde at fjerne den på er gennem skeden. Så vil det tage længere tid, være mere bøvlet og være dyrere at fjerne den med en kikkertoperation, siger Søren Brostrøm.

- Så man bør ikke gå bort fra de gammeldags operationer, men beherske alle typer, så man kan vælge den rigtige operationstype til den enkelte patient, siger han.

Ifølge Olav Istre er højere takster til sygehusene for de gammeldags operationer væsentlig årsag til, at indførelsen af de moderne teknikker går langsomt.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har sin opmærksomhed rettet mod afregningen.

- Det må naturligvis ikke være sådan, at økonomiske hensyn vejer tungere end patienternes helbred. Og det tror jeg heller ikke er tilfældet, siger hun.

- Vi følger løbende med i, om der er uhensigtsmæssigheder i forhold til sygehusvæsnets afregningssystem. Og hvis vi bliver opmærksomme på, at systemet ikke understøtter fagligheden og god klinisk praksis, følger vi selvfølgelig op på det.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere