Piller ødelægger psykisk syges tænder

Medicin får tænderne hos mange psykisk syge til at smuldre og falde ud. Men i modsætning til kræftpatienter får de intet tilskud til de tårnhøje tandlægeregninger

Så galt kan det gå, hvis du tager medicin mod psykiske lidelser. Kvinden ønsker at være anonym, da hun er flov over sine tænder (Foto: Jesper Mortensen).
Så galt kan det gå, hvis du tager medicin mod psykiske lidelser. Kvinden ønsker at være anonym, da hun er flov over sine tænder (Foto: Jesper Mortensen).

Har du også fået ødelagt dine tænder efter at have taget psykofarmaka og må du også betale hele regningen selv? Så send en SMS/MMS til 1224 (alm. takst) eller en mail.

Store huller og tænder, der smuldrer og er så rådne, at de skal hives ud. Det er en af de bivirkninger, som op imod 300.000 psykiske patienter får, når de tager deres medicin.

Når en patient tager psykofarmaka, som er en fællesbetegnelse for medicin, der bruges i behandlingen af psykiske lidelser, er en af de mest almindelige bivirkninger mundtørhed, som altså har store konsekvenser for tænderne.

Samme mundtørhed oplever kræftpatienter, der får stråle- og kemobehandling. Og fordi det i langt de fleste tilfælde betyder ufatteligt høje tandlægeregninger, får kræftpatienter tilskud fra det offentlige.

Men selv om konsekvenserne for psykisk syge og kræftpatienter er de samme, er der ingen økonomisk hjælp at hente for de psykisk syge.

Intet tilskud
- Men kan jo undre sig over, at de psykisk syge ikke får noget tilskud. Det er jo ikke selvpåført, det er jo en følge af den behandling, de modtager. Ligesom det er for kræftpatienter, siger Børge Hede, der er overtandlæge i Københavns Kommune.

Og han bakkes op af formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg:

- Det giver store problemer for de folk, som får mundtørhed på grund af deres medicin, og det er jo især de psykisk syge, det går ud over. Hvis man vil gøre noget ved den her ulighed, så skal de ligestilles med kræftpatienterne..

Må sløjfe ferierne
En af dem, der bliver nødt til selv at gribe til lommen, er 35-årige Carina Husum fra Nordjylland, der tager ADHD-medicin.

- Vi har ikke råd til andet end mine tænder. Sidst, vi var på ferie, var for to år siden, siger hun.

- Min fireårige datter og jeg skulle også have været i København mellem jul og nytår og set Tivolis juleudstilling. Men midt i december knækkede en tand, og det kostede 1500 kroner, så der røg turen. Det gjorde ondt at fortælle min datter.

Forskelsbehandling
I 1999 var Børge Hede med i den arbejdsgruppe, der så på den del af sundhedsloven, der handler om ’tilskud til tandpleje til visse patientgrupper’.

- Man var i Sundhedsstyrelsen på det tidspunkt godt klar over, at der også var et problem med de psykisk syge, men i og med at det er en meget stor gruppe, og det derfor er meget kostbart, så blev de ikke inddraget i lovgivningen, siger Børge Hede

Har du også fået ødelagt dine tænder efter at have taget psykofarmaka og må du også betale hele regningen selv? Så send en SMS/MMS til 1224 (alm. takst) eller en mail.

Læs hele temaet i Ekstra Bladet i dag:

60-årige Hanne: Pillerne gav mig gebis
De får tilskud
Derfor går det galt
Sundhedsministeren: Det er ikke rimeligt

0 kommentarer
Vis kommentarer