Forskere tester alkohol-vaccine

En ny vaccine, som skal være et led i bekæmpelsen mod alkoholisme, testes lige nu i Chile

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

I øjeblikket tester forskere fra Chile en vaccine, der skal bekæmpe alkoholisme.

Vaccinen, som virker ved at give øjeblikkeligt hovedpine og tømmermænd ved bare den mindste smule alkohol, bliver i første omgang testet på mus. Senere er planen, at den skal testes på mennesker. Det oplyser Medical Daily.

Se også: 200.000 alkoholikere trods totalforbudSe også: Her er de største myter om alkohol

Effektiv i halvt år
Målet med vaccinen er at få alkoholikere til at forbinde alkohol med de dårlige bivirkninger frem for de positive virkninger som afslapning, mindre selvkontrol eller flugt fra de daglige problemer. Vaccinen skal indtages som et shot og er effektiv mellem seks måneder og et år fra man har indtaget den. Og der er ingen vej tilbage, når man først har taget vaccinen.

Ved blot den mindste smule alkohol, giver vaccinen besked til leveren om ikke at nedbryde alkoholen. Det er dette, der skaber de tømmermændslignende bivirkninger, som normalt indtræffer, når leveren omdanner alkohol til det giftige stof acetaldehyd. Bivirkningerne er øjeblikkelig kvalme, hjertebanken og generelt ubehag.

Ifølge ledende forsker Juan Asenjo fra universitetet i Chile er vaccinen ikke en kur mod alkoholisme, men kan være et vigtigt skridt i alkoholbekæmpelsen.

- Alkoholikere har ikke bare et problem med alkohol, men med at omgås andre. De har også større risiko for at udvikle depression, siger han til The Santiago Times.

Alkohol skyld i mange dødsfald
Ifølge Asenjo stammer idéen til vaccinen fra Asien, hvor mellem 15 og 20 procent af befolkningen har gener, der nedsætter forbrændingen af alkohol.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i Danmark lever mellem 500.000 og 600.000 storforbrugere af alkohol - altså personer, der drikker over genstandsgrænserne. 190.000 danskere har et skadeligt forbrug, mens 160.000 personer er afhængige af alkohol. Typiske tegn på alkoholisme er en stor trang til at drikke alkohol, kontroltab og øget behov for alkohol for at skabe den samme effekt. Mange får også abstinenser. Alkohol menes at være medvirkende til kræftsygdomme, skader på indre organer og fosterskader. Hvert år er alkohol også medvirkende til trafikulykker, mord og selvmord.

Forskerne forventer at indlede forsøgene med vaccinen i næste måned. I første omgang gælder det museforsøg. Først til november vil man indlede forsøg på mennesker.

Se også: Alkoholikerbørn skal have ret til hjælpSe også: Ti myter om tømmermænd

0 kommentarer
Vis kommentarer