Smertefuld gigtsygdom i kraftig vækst

Eksperter advarer: Tusindvis af danskere lider af smertefuld gigtsygdom uden at vide det - og antallet er stærkt stigende

Urinsyregigt er en meget udbredt sygdom især blandt midaldrende mænd. Gigten kan blandt andet sætte sig i knæene, og man kan i værste fald miste førligheden. Foto: Astrid Dalum
Urinsyregigt er en meget udbredt sygdom især blandt midaldrende mænd. Gigten kan blandt andet sætte sig i knæene, og man kan i værste fald miste førligheden. Foto: Astrid Dalum

Sygdommen urinsyregigt er i kraftig vækst, og meget udbredt blandt midaldrende mænd, især hvis man er lidt glad for god mad og alkohol. Men også kvinder får i stigende grad sygdommen, og den kan udvikle sig til at blive kronisk og invaliderende.

Derfor er der er et meget stort behov for oplysning og forbedring på området, fortæller flere eksperter til Ekstra Bladet.

- Det er virkelig en gruppe patienter som trænger til opmærksomhed. Når man får sygdommen har man tit også en stærkt øget risiko for sukkersyge og hjertesygdom, så man har brug for, at nogle griber fat i én, siger overlæge, dr. med Merete Hetland på gigtafdelingen, Glostrup Hospital.
70.000 har gigten

Ifølge de seneste tal fra landspatientregisteret lider op mod 70.000 af gigten som også kaldes Podagra eller rigmandssyge, og det tal er i kraftig stigning.

Professor og overlæge på Gigthospitalet i Graasten, Kim Hørslev-Petersen fortæller, at de første symptomer typisk viser sig dagen efter, at man har fået lidt godt at spise, og måske har været lidt fysisk aktiv dagen før.

– Pludselig vågner man hen på natten med en stor, rød, hævet storetå. Det gør djævlens ondt, og man kan ikke have dynen hen over sin fod, siger Hørslev-Petersen.
Kan give sårdannelser

Han forklarer, at mange blot går til lægen, og får en smertestillende pille, når de oplever de første symptomer, og så tror de, at det var dét.

Læs mere i dagens avis:

- Skjult gigtsygdom i kraftig vækst

- Nu sidder Tage i kørestol: Jeg havde ikke hørt om sygdommen

- Fakta og gode råd om urinsyregigt

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen