Spis dig fed på den gode måde

Det er sundere at spise sig fed i god mad end i junkfood, viser en ny, dansk undersøgelse

Der findes usunde overvægtige, og der findes mere sunde overvægtige. De sunde spser god mad og risikerer ikke i så høj grad  forhøjet blodtryk og diabetes, viser et dansk studie (Foto: Colourbox)
Der findes usunde overvægtige, og der findes mere sunde overvægtige. De sunde spser god mad og risikerer ikke i så høj grad forhøjet blodtryk og diabetes, viser et dansk studie (Foto: Colourbox)

Det er sundere at blive fed af varieret kost end af fedtet, sukkerholdig mad. Den fede kost ændrer nemlig tarmfloraen, og det kan øge risikoen for livssygdomme.

Det viser en ph.d.-afhandling fra DTU Veterinærinstituttet efter forsøg med grise.

Se også: Burger og pommes frites gør børn dummere



Se også: Fastfood kan give allergi

Griseforsøgene viser, at fed og sukkerholdig kost ændrer sammensætningen af den bakterielle tarmflora, og at det måske kan føre til en øget optagelse af energi fra kosten.

Det kan bidrage til forhøjet blodtryk og kolesteroltal samt type 2 diabetes.

Andre forskere har vist, at nogle slanke mennesker udvinder væsentligt mindre energi fra mad sammenlignet med svært overvægtige mennesker.

Lidt firkantet sagt kan det betyde, at en slank person kun optager eksempelvis 50 kcal fra et stykke rugbrød, mens en overvægtig person måske optager 150 kcal grundet en ændret sammensætning af tarmfloraen.

Grise er en god modelorganisme for mennesker og kan derfor også sige noget om konsekvenserne for os, hvis vi lever usundt.

Forsøgene tyder på, at hvis man spiser meget fed, sukkerholdig mad, påvirkes tarmfloraen på en anden måde, end hvis man spiser almindelig kost i overflod.

- Man har måske større risiko for at udvikle livsstilssygdomme ved for meget dårlig mad end ved for meget god, varieret kost, siger Rebecca Pedersen fra DTU Veterinærinstituttet, Sektion for Bakteriologi og Parasitologi.

- Det er svært at sige, hvad der præcis gør, at tarmfloraen ændrer sig, når man bliver fed. Derfor vil vi gerne undersøge, hvad og hvordan de enkelte bakterier nedbryder maden i tarmen, siger Rebecca Pedersen.

I det sidste årti er tarmfloraen blevet et fokuspunkt i relation til dens rolle i udviklingen af fedme. Tarmens naturlige mikroflora menes at være en medvirkende faktor til udviklingen af fedme.

Derfor forskes der i at finde de "gode" bakterier, såkaldte probiotika, som gavner tarmen og sænker optagelse af næring fra maden.

0 kommentarer
Vis kommentarer