ADHD-medicin forebygger kriminalitet

Den omstridte hjernemedicin Ritalin nedsætter risikoen for, at patienter med ADHD bliver kriminelle

ADHD-medicinen Ritalin har fået dårlig omtale i det seneste år, men den kan hjælpe patienter med at holde sig ude af kriminalitet, viser stor undersøgelse. (Foto: Colourbox)
ADHD-medicinen Ritalin har fået dårlig omtale i det seneste år, men den kan hjælpe patienter med at holde sig ude af kriminalitet, viser stor undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Mennesker med opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD begår sjældnere kriminalitet, hvis de behandles med Ritalin.

- Vi vidste i forvejen, at personer med ADHD har større risiko for at blive involveret i kriminalitet, siger Søren Dalsgaard, afdelingslæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital.

- Men det er første gang, at et så stort studie dokumenterer, at medicinsk behandling nedsætter risikoen, siger han.

Se også: Politikere vil stoppe ADHD-vanvid

30-40 procent lavere risiko
Bag undersøgelsen står svenske og britiske forskere, som har undersøgt forekomsten af kriminalitet hos 25.000 patienter med ADHD. En neuropsykiaktrisk lidelse, som især rammer drenge.

De konkluderer, at risikoen falder med 32 procent hos mænd og 41 procent hos kvinder, når de er i behandling med Ritalin eller lignende præparater.

Forbruget af Ritalin er gennem de seneste år mangedoblet i Danmark, og det har fået flere eksperter til at mane til forsigtighed. Ritalin virker stimulerende på koncentrationen og indlæringsevnen og kan derfor være en stor hjælp for patienterne og deres familier, men langtidseffekterne er usikre.

Ritalin-behandling har i det seneste år vakt debat, og flere forældre har nægtet at give deres børn medicinen, som de mener er skadelig.

Se også: Sagde nej til ADHD-medicin - og blev indberettetSe også: ADHD-oprør vokser

Styret af impulser
Overlæge Jan Jørgensen, som er formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, mener dog, at langt flere kunne få gavn af medicinen.

- Vi har kendt Ritalin siden 1975, og det er det bedst undersøgte præparat til børn og unge. Vi er ret sikre på, at det både er virksomt og sikkert, siger han.

Se også: ADHD-børn fyldes med medicin

Han forklarer ADHD-patienternes øgede kriminalitet med, at de i højere grad end andre er styret af deres impulser.

- Nu er det dokumenteret, at medicinen kan forebygge kriminalitet, og derfor skal vi blive bedre til at finde frem til patienterne, så de kan komme i behandling.

- Ikke kun for samfundets skyld, men også for den enkelte, som på den måde kan slipper for sine lidelser, siger Jan Jørgensen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen