Hovedpinepiller kan give børn astma

Børn, der får paracetamol i deres første leveår, rammes i højere grad af astma, viser nyt dansk studie

Hovedpine kan give børn astma, viser nyt studie. Foto: Colourbox
Hovedpine kan give børn astma, viser nyt studie. Foto: Colourbox

Lægemidlet paracetamol, der sælges som smertestillende middel i hovedpinepiller som Panodil, Pamol og Pinex, øger risikoen for, at børn udvikler astma.

Det viser et nyt studie af forskere fra Dansk BørneAstma Center, skriver Videnskab.dk

Forskerne har fulgt 411 danske børn af astmaramtekvinder siden år 2000. Og konklusionen er, at børn, der har fået paracetamol i deres første leveår, i højere grad rammes af astma i den tidlige barndom.

- Vi kan se en sikker sammenhæng mellem børn, der har fået Panodil, og børn, der udvikler astmatiske symptomer i alderen 0-3 år, siger Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstmaCenter til Videnskab.dk.

Til gengæld viser undersøgelsen ingen tegn på højere risiko for astma i barnet, hvis moderen indtager paracetamol under graviditeten.

Og der er heller ikke noget bevis for, at brugen af hovedpinepiller i barnets første leveår giver højere risiko for astma i syvårsalderen.

- Det ser ud til, at den tidlige astmaudvikling kun er en midlertidig effekt, siger Hans Bisgaard.

Selvom der altså er højere risiko for astma for små børn, så vil overlægen ikke advare danskerne mod at give smertestillende medicin til små børn. Men han håber, at studiet vil sætte mere fokus på området, så der kan forskes yderligere.

- Selvfølgelig skal børn have smertestillende, hvis de eksempelvis har mellemørebetændelse. Alt andet vil jo være umenneskeligt.

- Men vi peger på problemet i, at smertestillende medicin er udviklet til voksne, og at vi endnu ikke har undersøgt til bunds, hvordan effekten er på børn, siger Hans Bisgaard til Videnskab.dk.

I studiet har forskerne defineret astma som mindst fem episoder af vanskeligheder med at trække vejret inden for en seks måneders periode.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen