Computeren kan gøre dig deprimeret

Lyshavet fra skærme og lamper, som vi udsætter os for om aftenen og natten, kan måske give os depression

Det kan gå ud over humøret hvis du bader dig i lyset fra computerskærmen til langt ud på natten. (Foto: Colourbox)
Det kan gå ud over humøret hvis du bader dig i lyset fra computerskærmen til langt ud på natten. (Foto: Colourbox)

Hvis du er afhængig af Facebook-tjekning, PC-spil og TV-serier til langt ud på natten, så pas på: Det kan ødelægge dit humør næste dag.

Forskere fra John Hopkins University i USA konstaterer i et nyt forsøg, at det kunstige lys fra skærme og lamper, som holder os vågne langt ud på de mørke timer, måske kan øge risikoen for depression. Det skriver Daily Mail.

Læs også:

Se også: Sådan undgår du vintertræthed

Mus ligner mennesker
Forsøget lænede sig op af tidligere forskning, som viser, at menneskers humør kan påvirkes af mængden af lys, som de opfanger igennem receptor-celler, kaldet ipRGC, i øjnene.

Forskerne brugte mus som forsøgsdyr, og udsatte dem for forskellige cyklusser af lys og mørke for at se, hvordan det påvirkede dem.

- Mus og mennesker ligner faktisk hinanden rigtig meget på mange måder, og en af dem er, at mus også har disse ipRGC'er i deres øjne, som påvirker dem på samme måde, siger professor Samer Hattar, der ledte studiet, til Daily Mail.

Læs også:

Se også: Mørket gør dig sur og træt

Aftenlys gør depri
Det viste sig, at de mus, som blev udsat for lys ud på de små timer, ikke klarede sig særlig godt efterfølgende.

Musene havde forhøjede niveauer af kortisol, det som i folkemunde kaldes stress-hormonet, i blodet. De havde også en adfærd, som mindede om symptomer på depression: Blandt andet bevægede de sig mindre og mistede interessen for at spise.

- Det var også tydeligt, at de ikke lærte lige så hurtigt eller huskede lige så godt. De var ikke lige så interesserede i sjove genstande som mus, som var på en almindelig lys-mørke-cyklus, siger professor Hattar.

Læs også:

Se også: Mere end hver tiende får vinterdepression

Sluk for pæren
Resultaterne bør få os til at holde igen med at udsætte os for stærkt lys i længere tid om aftenen, fordi det kan have en negativ indvirkning på vores humør og indlæringsevner, mener forskeren.

- I bund og grund, så brug kun så meget lys som er nødvendigt for, at du kan se hvad du laver. Det vil sandsynligvis ikke være nok til at aktivere de ipRGC'er som påvirker humøret, siger han til Daily Mail.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen