Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mistanke: Vaccine mod svineinfluenza virker ikke

Eksperter forsøger at få kæmpe medicinalfirma til at dokumentere effekten af kostbar vaccine - efter tre års kamp er der stadig ingen beviser

Danske eksperter kan ikke få de dokumenter, der kan dokumentere, om den kostbare Tamiflu-vaccine faktisk virker. (Foto:Michael Probst/AP)
Danske eksperter kan ikke få de dokumenter, der kan dokumentere, om den kostbare Tamiflu-vaccine faktisk virker. (Foto:Michael Probst/AP)

Et af verdens største medicinalfirmaer, Roche, beskyldes nu for at skjule de beviser, der kan afsløre, at deres vaccine mod svineinfluenza faktisk er spild af penge.

Det mener eksperter fra det Nordiske Cochrane Center i København, der gennem flere år har forsøgt at få Roche til at fremlægge alle dokumenter i firmaets arbejde med medicinen, der er kendt under navnet Tamiflu.

De engelske myndigheder hyrede i 2009 de danske forskere til at undersøge, om vaccinen faktisk kan redde de liv, som Roche påstår. Men forskerne er grundstødt i deres undersøgelser, fordi medicinalfirmaet nægter at udlevere afgørende dokumentation.

Peter Gøtzsche, der er leder det Nordiske Cochrane Center, er vred over, at Roche tilsyneladende skjuler vigtige dokumenter for offentligheden:

- Jeg foreslår, at vi boycotter Roche's produkter, indtil de offentliggører de manglende data, mener forskeren ifølge en artikel i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal

LÆS OGSÅ: Kun få reddet af vaccine

Og Peter Gøtzsche forstår ikke, hvorfor de europæiske regeringer ikke for længst har sagsøgt Roche for at få de mange penge tilbage, som er brugt på at opbygge store lagre af Tamiflu:

- Vi forstår ikke, hvorfor det er så svært at få de her data fra firmaet. Hvorfor har Roche ikke bare offentliggjort de data, hvis det virkeligt er sandt, at vaccinen virker så godt, spørger Peter Gøtzsche i artiklen.

Redaktøren for British Medical Journal er enig i kritikken og har for en måned siden sendt et brev til Roche, hvor hun opfordrer firmaet til at frigive alle dokumenter.

LÆS OGSÅ: Vaccine mod influenza spild af penge

Medicialfirmaet har endnu ikke reageret på den aktuelle kritik, men har tidligere sagt, at 'Roche har gjort den nødvendige data tilgængelig for myndighederne, så de kan lave deres egen analyse.'

Ifølge Roche er der dog et forbehold. De vil nemlig ikke frigive data, der kan 'identificere enkelte patienter på grund af lovgivningen om fortrolighedsforhold'. Og det er disse data, som forskerne fra det Nordiske Cochrane Center efterspørger.

Roche undersøges i øvrigt netop nu af European Medicines Agency for at have skjult bivirkninger og dødsfald efter brug af Tamilflu og 18 andre af firmaets lægemidler.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen