Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sportsstjerner til kamp mod meningitis

Flere kendte sportsstjerner - heriblandt Stig Tøfting og Thomas Sørensen - har sagt ja til en omgang høvdingebold i en god sags tjeneste

Stig Tøfting mistede selv en søn til meningitis og har derfor flere gange gjort opmærksom på den alvorlige sygdom. Her er han fotograferet til World Meningitis Day tidligere på året (Foto: Anthon Unger)
Stig Tøfting mistede selv en søn til meningitis og har derfor flere gange gjort opmærksom på den alvorlige sygdom. Her er han fotograferet til World Meningitis Day tidligere på året (Foto: Anthon Unger)

Spædbørn, teenagere og ældre dør hvert år af den frygtede sygdom meningitis, og lige nu er vi på vej ind i den tid på året, hvor flest danskere bliver smittet.

Derfor har Landsforeningen Meningitis valgt at sætte fokus på den lumske sygdom, som hvert år dræber mellem 10 og 20 danskere - endnu flere får alvorlige og livsvarige mén.

'Tøffe' mistede en søn
Én af dem, der har oplevet sygdommen på allernærmeste hold, er den tidligere fodboldspiller Stig Tøfting, der i 2003 mistede sin blot 26 dage gamle søn. Han har tidligere på året fortalt åbenhjertigt om det nærmest ubærlige tab, og igen på lørdag kan man opleve ham i kamp mod meningitis.

Se også: Stig Tøfting: Min søn er begravet i haven

Det sker når Landsforeningen Meningitis på lørdag den 17. november inviterer til høvdingebold i Svanemøllehallen i København, hvor to hold tørner sammen. Udover Stig Tøfting vil også tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen samt fodboldspilleren og tidligere Vild med Dans-deltager Patrik Wozniacki svinge høvdingebolden i den gode sags tjeneste.

- Meningitis er især uhyggelig, fordi den kan udvikle sig ekstremt hurtigt. I løbet af blot 24 timer kan en ellers rask person blive alvorligt syg og dø, forklarer formand for Landsforeningen Meningitis Martin Bak til ekstrabladet.dk.

Højsæson for meningitis
Tidligere på året var Statens Serum Institut ekstra opmærksomme på en speciel type af meningitis, da man havde registreret en stigning på 70 procent fra 2010 til 2011.

Se også: Stigning i farlig type meningitis

Ifølge afdelingslæge på Statens Serum Institut Palle Valentiner-Branth ser situationen dog ud til at være under kontrol.

- For første gang i lang tid steg antallet af meningokok-meningitis i 2011 på grund af stigningen inden for meningitis gruppe C. Selv om 2012 endnu ikke er omme, ser det ud til, at antallet nu er tilbage på 2010-niveau, uddyber han til ekstrabladet.dk.

Antallet af meningitis-indberetninger stiger typisk i december og januar måned og topper i februar, hvor luften er tør, og vi ofte holder os inden døre i længere tid ad gangen.

- Meningitis - især meningokoksygdommen - er meget smitsom og kan overføres fra person til person blot ved nys eller host. Vi har ikke en sikker forklaring på, hvorfor vi ser flere meningitis-tilfælde om vinteren, men måske skyldes det, at vi er tættere på hinanden, eller at vores slimhinder er mere modtagelige for smitte på grund af den tørre luft, tilføjer afdelingslægen.

Se også: Meningitis-alarm på gymnasium

Dødsfald kan undgås
Ud af de omkring 200 danskere, der hvert år får meningitis, dør mellem 10 og 20 procent af sygdommen. Af dem, der overlever, må mange leve med følger af sygdommen som amputerede lemmer, døvhed eller hjerneskade. Især børn, teenagere og ældre er udsatte.

Ifølge formanden for Landsforeningen Meningitis kan en stor del af tilfældene undgås, hvis folk bliver bedre til at spotte symptomerne i tide.

- De tidligste symptomer minder meget om influenza eller mellemørebetændelse. Der er dog en del andre tegn, man bør være opmærksom på - især hos spædbørn kan symptomerne vise sig anderledes, tilføjer Martin Bak.

Du kan læse mere om symptomerne i boksen til højre.

Fakta om meningitis

- Meningitis kaldes også hjernehindebetændelse.

- De tre vigtigste typer af bakteriel meningitis er:

- Pneumokokker. Efter vaccinationen blev indført i 2007 er antallet af personer med alvorlig pneumokoksygdom faldet væsentligt.

- Haemophilus influenza type B. Vaccination blev indført i 1993 og har haft meget stor effekt på antallet af sygdomstilfælde. Der ses derfor ganske få tilfælde om året af denne type meningitis.

- Meningokokker. Kan være en del af den normale bakterieflora i næse svælg hos op til en tredjedel af unge mennesker. Meningokokker kan være årsag til epidemier. Forekomsten af meningokokmeningitis gruppe B er faldet gradvist i de sidste år, og der var i 2011 ialt 32 tilfælde i Danmark. Derimod er antallet af meningokok gruppe C steget fra 26 tilfælde i 2010 til 46 tilfælde i 2011. Udviklingen følges dog tæt af Statens Serum Institut.

Kilde: Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge PhD på Afdeling for Infektionsepidemiologi

Vigtige symptomer

- Bleg hud, kolde hænder og fødder samtidig med høj feber, sløvhed, hovedpine, hurtig vejrtrækning, lysfølsomhed, nakkestivhed, smerter i led, udslæt, personen virker konfus og forvirret.

Særligt hos spædbørn

- Fontanellen er spændt eller buler ud, høj temperatur, meget søvnig/stirrende udtryk/for træt til at man kan vække barnet, opkast/nægter at spise eller amme, iIrritabel, når han/hun tages op, med en høj, skinger eller klagende gråd, hurtig vejrtrækning/svært ved at trække vejret, skjoldet hud, blegere hudfarve end vanligt, eller han/hun bliver blå, ekstrem skælven, en stiv krop med rykvise bevægelser eller slap og livløs, småblødninger i huden på størrelse med et knappenålshoved/mærker eller lilla mærker på kroppen, kolde hænder og fødder, undertiden diarré, smerte og irritabilitet på grund af ømme muskler eller store smerter i led/lemmer.

- Ikke alle børn får samtlige symptomer, og symptomerne kan forekomme i vilkårlig rækkefølge.

Kilde: Landsforeningen Meningitis

1 af 4 Tidligere landsholdsmålmand Thomas Sørensen er én af de sportsstjerner, der har sagt ja til at stille op for Landsforeningen Meningitis for at gøre opmærksom på den farlige sygdom (Foto: Lars Poulsen)
2 af 4 Fodboldspiller og tidligere Vild med Dans-deltager Patrik Wozniacki deltager også i Meningitis-foreningens arrangement lørdag den 17. november 2012 kl. 16 (Foto: Jesper Mortensen)
3 af 4 Nuværende anfører for Akademisk Boldklub Klaus Lykke (t.h.) er endnu en af de sportsstjerner, der stiller op for Landsforeningen Meningitis på lørdag. Her ses han i en kamp for FC Midtjylland (Foto: Johnny Frederiksen)
4 af 4 Stig Tøfting mistede selv en søn til meningitis og har derfor flere gange gjort opmærksom på den alvorlige sygdom. Her er han fotograferet til World Meningitis Day tidligere på året (Foto: Anthon Unger)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen