Til kamp mod unge mødre: Bruger robotbaby som skræmmeeksempel

En robotbaby, der græder, skal skiftes og mades som en rigtig baby bruges som skræmmeeksempel i et kommunalt projekt mod unge mødre

Sårbare unge og udviklingshæmmede piger bliver i flere kommuner 'oplært' til rollen som nybagt mor. Det får mange unge til at genoverveje forældrerollen (Foto: babysimulator.dk)
Sårbare unge og udviklingshæmmede piger bliver i flere kommuner 'oplært' til rollen som nybagt mor. Det får mange unge til at genoverveje forældrerollen (Foto: babysimulator.dk)

Unge, skrøbelige mødre i teenagealderen er ikke altid lig med gode mødre. Det mener en række kommuner, som har taget et alternativt redskab i brug for at lære teenagepiger om det svære liv som ung mor.

En robotdukke, der græder og skal passes næsten som en levende baby, er nemlig midlet, der skal få de unge piger på andre tanker. Og metoden ser ud til at virke, oplyser Berlingske.

Se også: 13-årige på Als skal være forældreSe også: - De unge mødre er et freakshow

Ni ud af ti fortryder
I Svendborg Kommune, som er én af de kommuner, der bruger robotdukkemetoden over for sårbare unge og udviklingshæmmede, kommer hele ni ud af ti unge på andre tanker efter et forløb med babysimulatoren. Det oplyser sundhedsplejerske og familirådgiver Jette Schaarup fra Svendborg Kommune, som har fulgt omtrent 90 piger.

- Jeg synes ikke, jeg skubber nogen ud over kanten. Det er ikke vores formål. Vores formål er at kvalificere de unge til at træffe det rigtige valg, siger Jette Schaarup til Berlingske.

Under forløbet, som varer ni døgn, skal pigerne lære at tage sig af den computerstyrede baby, give den mad, ren ble og omsorg som et rigtigt barn. Projektet er rettet mod både ikkegravide unge, men også gravide kan komme gennem forløbet før 12. gravidtetsuge, så de kan nå at vælge en abort.

Se også: Kvinder i tyverne får flere aborter

Flere følger med
Svendborg Kommune var den første til at gennemføre forløbet med babysimulatoren. Men siden hen er flere fulgt med, og i alt 12 af landets kommuner bruger i dag metoden, når de vil have unge ned til 15 år til at overveje ønsket om at stifte familie.

Formand for Børns Vilkår Peter Albæk er positiv over for babysimulatorer og ser dem gerne udbredt til ikkesårbare teenagere.

- En meget stor gruppe af de anbragte børn er børn af yngre mødre, som har svært ved at overskue situationen, og som ikke kommer videre i deres uddannelse.

I 2010 blev der født 879 børn af teenagemødre. Etisk Råd er også glad for robotbabyerne, men understreger, at de aldrig må bruges til at manipulere piger til at få en abort.

Malou Stella hæver næven midt i en ophedet diskussion med mor Britta. (Foto: Screendump fra tv-indslag/Kanal 4) TV - 22. maj. 2012 - kl. 12:55 TV: Malous Stellas mor amok: Du er rådden i hovedet, koSe også: Ung mor: Troede ikke jeg skulle overleve fængslet

1 af 2 Robotbabyen er på størrelse med et nyfødt barn - 2700 gram - og er programmeret via en computer i maven. Her kan den indstilles til at græde, når den har et 'behov', der skal dækkes (Foto: babysimulator.dk)
2 af 2 Sårbare unge og udviklingshæmmede piger bliver i flere kommuner 'oplært' til rollen som nybagt mor. Det får mange unge til at genoverveje forældrerollen (Foto: babysimulator.dk)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen