Kvit smøgerne og lev 10 år længere

Kvinder, som stopper med at ryge før, de er fyldt 30 år, kan lægge 10 år til deres liv, viser ny undersøgelse

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

At rygning er usundt og kan føre til en alt for tidlig død, kommer måske ikke bag på mange.

Men at man lægge hele 10 år til sin levetid ved at stoppe med at ryge i tide, kan måske alligevel få nogle kvinder til at overveje det en ekstra gang, før de tænder en cigaret.

Se også: Englænderne vil forbyde rygning i bilerSe også: Ekspert: Livsfarligt at være gift med en ryger

Tredobler risiko for tidlig død
Det er en stor undersøgelse af kvinder og rygning, der sætter en stor, sort streg under den risiko som cigaretrygende kvinder løber. Hele tre gange større er deres risiko for at dø tidligt sammenlignet med ikke-rygende kvinder, og blot en enkelt cigaret om dagen fordobler risikoen for at dø i en alder af 50 eller 60 år. Det skriver Medical Daily.

Undersøgelsen har gennem 12 år fulgt 1,3 millioner kvinder i alderen 50 og 65 år. Ved undersøgelsen slutning var 66.000 kvinder døde. Men ved at rygestop før 30-års alderen kunne kvinderne lægge hele 10 år til deres liv.

Især op gennem 1960'erne blev rygning blandt kvinder blevet mere udbredt. Eksperter frygter derfor, at tendensen fremover vil afspejle sig i dødeligheden blandt kvinder, som ellers traditionelt lever længere end mænd.

Følger mændenes spor
- Hvis kvinder ryger lige så meget som mænd, vil de også dø lige så tidligt som mænd. Men både mænd og kvinder kan leve 10 år længere, hvis de stopper med at ryge før 50-års alderen, siger én af forskerne Richard Peto Oxford Universitetet til Medical Daily.

- Især i løbet af det 21. århundrede vil vi kunne se den fulde effekt af kvindernes rygning, som vil afspejle sig i dødeligheden, tilføjer han.

Det er især rygningens påvirkning på lungekræft, som er med til at øge dødeligheden. Eksperter skønner, at 87 procent af alle dødsfald blandt lungekræftpatienter skyldes rygning.Derudover risikerer rygere hjertekarsygdomme og blodpropper, og gravide kvinder risikerer også komplikationer under graviditeten, hvis de ryger.

Se også: Ny forskning: Næsten ufarligt at unge ryger

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen