Kræftens Bekæmpelse: Ikke mere ryger-lovgivning

I England kører debatten, om rygning i private biler skal forbydes. Herhjemme taler Kræftens Bekæmpelse imod mere lovgivning

Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at det er tid til at lovgive om rygning i private rum som biler. (Foto: Colourbox)
Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at det er tid til at lovgive om rygning i private rum som biler. (Foto: Colourbox)

Det bliver ikke Kræftens Bekæmpelse, der vil presse på for at få et forbud mod rygning i private biler.

- Vi mener ikke, det er tid at lovgive på privatområdet, når det kommer til rygning, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

I Storbritannien er der for tiden fuld gang i debatten, og sammenslutningen af britiske læger kræver et forbud, efter nye undersøgelser har vist, at tobaksforureningen ved rygning i biler er endnu større, end man hidtil har regnet med.

Se også: Englænderne vil forbyde rygning i biler

Et andet britisk forslag lyder, at der skal et forbud til mod forældre, der ryger i bilen, når de har deres børn med. Rygerforeninger er selvsagt imod forslaget og kalder det krænkelser af privatlivets fred at forbyde folk at ryge i deres private biler.

Giften bliver hængende
Hos Kræftens Bekæmpelse herhjemme er man bestemt ikke begejstret for rygning i biler. Og det er ikke kun i det øjeblik, man ryger sin cigaret, at man påvirker både sig selv og sine medpassagerer.

- Der er ingen tvivl om – og det viser flere undersøgelser også – at det er stærkt forurenende at ryge, når man sidder i en bil.

Det gælder ikke kun for børn, men for alle, og især for rygeren selv. Når man ryger i et så lille rum, bliver giftstofferne siddende i sæder, loftet og så videre, så længe efter, at man har slukket cigaretten, bliver man påvirket af giftstofferne. Dem optager man både gennem luftvejene og gennem huden. Og selvom man ruller vinduet ned, så bliver de fleste af stofferne inde i bilen, siger Inge Haunstrup Clemmensen til ekstrabladet.dk.

Se også: Røgfrie boliger snart klar til indflytning

Ikke tid til lovgivning
Men fra at ville oplyse danskerne om konsekvenserne af at ryge i bilen til at tale for en lov, der skal forbyde danskerne at ryge i deres vogn - med eller uden børn - er der dog et stykke, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Det er pseudo at lovgive mod at ryge i bilen, når der er børn med, for så tror folk, at de gør noget godt, hvis de kun ryger, når der ikke er børn i bilen, men børnene udsættes jo næste gang de sætter sig ind i bilen. Og det er jo også skadeligt for voksne. Vi skal hellere oplyse om, hvor skadeligt det er at ryge i små rum. Det er virkelig noget møg, og børn og voksne udsættes for de farlige stoffer, hvis de sætter sig ind i en bil, hvor der er røget, selvom det er længe efter, at cigaretten er slukket, siger Inge Haunstrup Clemmensen til ekstrabladet.dk.

Se også: Giftig cigaretrøg siver ind hos overboen

Hvad mener du? Skal det forbydes at ryge i biler med og uden børn herhjemme? Eller er der nok lovgivning mod rygere allerede? Skriv din mening i kommentarfeltet under artiklen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen