Kollegernes ånde gør dig sløv

Er du træt om eftermiddagen på jobbet, så kan det være fordi, du bliver små-kvalt af kollegernes kuldioxidholdige ånde

Du sidder ved dit skrivebord, du har spist din frokost, klokken slår 14 og så rammer den: En mur af træthed, som giver dig lyst til at lægge hovedet på tastaturet og bare skrive zzzzzzzzzz med kinden, indtil dagen er slut.

Måske tænker du, at du bare burde gå lidt tidligere i seng om aftenen.

Men faktisk kan din eftermiddagstræthed have en anden forklaring: Udåndingsluften fra dine kolleger fylder lokalet med kuldioxid, og det gør dig sløv og ukoncentreret, viser amerikansk forskning.

Tre gange mere kuldioxid indendøre
Det er forskere på State University of New York og Lawrence Berkeley National Laboratory, som har målt kuldioxid-niveauet i forskellige lokaler og undersøgt, hvordan det påvirkede menneskernes arbejdsevne, skriver Daily Mail.

Under åben himmel ligger koncentrationen af kuldioxid normalt på 380 ppm (parts per million), mens den indenfor kan være flere gange højere, på grund af dårlig ventilationen kombineret med mange mennesker i lokalet.

På arbejdspladsen lå koncentrationen ofte omkring de 1000 ppm og i mødelokaler hvor folk var samlet i længere tid af gangen, kunne den blive væsentligt højere.

I klasselokaler kom koncentrationen ofte over 1000 ppm, nogle gange så højt som 3000 ppm, skriver Daily Mail.

Sænkede effektiviteten
Tidligere har forskerne troet, at det først var ved koncentrationer så høje som 10.000 og 20.000 ppm, at man begyndte at se negative effekter. Men de nye test viser, at også lavere koncentrationer skader præstationen.

Når indholdet af kuldioxid blev forhøjet til det typiske kontor-niveau på 1.000 ppm, viste deltagerne et tydeligt fald i deres præstation i seks ud af ni forskellige test.

Det blev endnu værre, når niveauet blev hævet til 2500 ppm, skriver Daily Mail.

Så næste gang, eftermiddagstrætheden sænker sig, så prøv at åbne vinduet og sende så mange som muligt af dine kolleger ud af lokalet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen