Så hurtigt bliver du smadret af druk

Det tager kun et par måneder for hjernen at tage skade og skabe basis for afhængighed, viser forskning

Hjernen tager mere skade af at feste igennem et par gange om ugen end at snuppe et par glas om dagen. (Foto: Polfoto/Marius Nyheim)
Hjernen tager mere skade af at feste igennem et par gange om ugen end at snuppe et par glas om dagen. (Foto: Polfoto/Marius Nyheim)

Et par ordentlige drukture hver uge kan være mere skadelige for hjernen end et mindre alkohol-forbrug fordelt på alle ugens dage.

Ny forskning tyder på, at kamikaze-druk et par gange om ugen kan skade hjernen og skabe afhængighed i løbet af få måneder. Samme skadelige effekt kunne derimod ikke ses, når alkoholforbruget blev fordelt over flere dage, skriver Daily Mail.

Druk-rotter drak mere
Resultaterne kommer fra et forsøg med rotter, som blev delt op i to grupper: Den ene gruppe fik lidt alkohol hver dag, mens den anden gruppe fik en ordentlig kæp i øret tre gange om ugen.

Efter seks uger havde rotternes vaner ændret sig, så druk-rotternes forbrug af alkohol var langt højere end hos de rotter, som havde adgang til en jævn strøm af alkohol.

- Det er ligesom med mange andre ting i livet, som hjernen opfatter som gode: Hvis den mister adgang til dem, så får du det dårligt, du kommer i en negativ følelsesmæssig tilstand, bliver en lille smule frustreret, og så tager du lidt ekstra næste gang, du har adgang til det, siger Olivier George fra Scripps Research Institute i Californien.

Se også: Diskoteker lokker elever til hverdagsdruk

Fik hjerneskader
De fordrukne rotter begyndte desuden efter bare få måneder at få skader i den frontale del af hjernen af samme type som ses hos langtids-alkoholikere.

I de 'tørlagte' perioder mellem drukturene klarede druk-rotterne sig dårligt på hukommelsestest, ligesom de virkede stressede og angste.

- Vi ser normalt den slags ændringer i hjernerne hos mennesker eller andre dyr, som er stærkt afhængige af alkohol - men her fandt vi disse ændringer i rotterne efter bare et par måneder med et periodisk stort forbrug af alkohol, siger dr. Olivier George, som er ledende forsker på forsøget.

De samme skader sås ikke hos de rotter, som drak en mængde alkohol, der svarede til 'et par glas vin om dagen'; og disse rotter øgede heller ikke deres indtag af alkohol.

Forskerne mener, at forsøget viser, at drukture også for mennesker relativt hurtigt kan skabe en ond spiral af alkohol-afhængighed, især hos unge mennesker, hvor den forreste del af hjernen ikke er fuldt udviklet.kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen