Organskandale ryster Tyskland

Flere patienter er blevet snydt for en organtransplantation efter en overlæges svindelnumre. Det kan koste liv og nye organdonorer, frygter politikere

(Foto: Lars Skaaning)
(Foto: Lars Skaaning)

En omfattende skandale, hvor flere alvorligt syge patienter uretmæssigt er blevet sprunget over i køen til en organtransplantation, har sat Tyskland på den anden ende.

Det drejer sig om en overlæge, der på sygehusene i Göttingen og Regensburg har snydt med en lang række patientjournaler med det resultat, at nogle patienter har fået tildelt organtransplantationer hurtigere end andre mere livstruede patienter.

Se også: Danske organer går tabt

Kan koste menneskeliv
Sagen kom frem i juli efter, at Süddeutsche Zeitung afslørede overlægen. Politiet er nu i gang med at undersøge 50 transplantationer, og politikere frygter, at skandalen kan koste både menneskeliv og nye organdonorer.

Det tyske parlament har nemlig lige vedtaget en lov om transplantationer, som skal motivere flere tyskere til at donere deres organer. Blandt andet er sygekasserne i gang med at udarbejde et donorpas, som potentielle donorer skal udfylde.

- Hvad der skete på sygehusene i Göttingen og Regensburg, vil desværre fremover koste mange mennesker livet, siger regeringens patientombudsmand, den konservative kristeligt sociale politiker Wolfgang Zöller til Süddeutsche Zeitung.

Han går samtidig ud fra, at antallet af donorer vil falde drastisk.

Mulig organhandel
Meget tyder på, at overlægen kaldet Doktor O kan have været involveret i international organhandel. Tilsyneladende har lægen kunnet rejse rundt i verden med organer, uden at nogen har holdt øje med ham. Blandt andet rejste han i 2005 til Jordan med en lever, selvom det ifølge tysk lov er forbudt. Ifølge magasinet Focus nægter Doktor O sig skyldig i alle anklager.

Som en konsekvens af skandalen vil den tyske sundhedsminister, Daniel Bahr fra partiet FDP, nu øge kontrollen med donerede organer. Fremover skal tre af hinanden uafhængige læger vurdere, om det nu også er den mest trængende patient, der får tildelt organet. Derudover overvejer myndighederne at indføre uanmeldte kontrolbesøg på de cirka 40 sygehuse i landet, hvor transplantationer finder sted.

Se også: Dreng solgte sin nyre for at få en iPhone

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen