Gravides alkohol skader op i teenageårene

Børnene risikerer ringere begavelse og sociale evner, viser ny undersøgelse

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Der har længe været modstridende opfattelser, men nu slår forskere fast: Alkohol under graviditeten kan være direkte skadeligt for barnet.

Selv helt op i teenageårene kan børn, hvis mødre har haft et alkoholforbrug under graviditeten, være mærket, viser forskningen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Se også: Gravide kan godt tåle et enkelt glas

Både alkohol og stoffer
Forskerne fra familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital har undersøgt fulgt 163 børn fra fødslen helt op til tenneageårene. Børnenes mødre har alle været tilknyttet ambulatoriet på grund af rusmiddelforbrug - enten alkohol, stoffer eller begge dele. Alkoholforbruget har omfattet alt fra ganske få genstande om ugen til et regulært misbrug.

Sammenlignet med andre danske unge, scorede de børn, som var udsat for alkohol under graviditeten, alle lavere i intelligenstest og test om opmærksomhed. Desuden led børnene oftere af angst og hyperkativitet.

- Vi vidste godt, at alkohol er skidt for fostre, men vores forskning viser en tydelig langtidsvirkning, siger psykolog ved familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital Tina Birk Irner til Kristeligt Dagblad.

Hun understreger, at der er tale om et mindre studie, og at der er brug for mere forskning i emnet, men det er første gang i Skandinavien, at der er lavet en undersøgelse af børnene fra fødslen og helt op til teenagealderen.

Ødelægger organer
Psykolog Inger Thormann, som har arbejdet med og skrevet bøger om alkoholskader hos børn af misbrugere i over 30 år, er ikke overrasket over resultaterne.

- Alkohol er et opløsningsmiddel, som kan gå ind og ødelægge dannelsen og udviklingen af livsvigtige organer, og det er derfor betydeligt mere alvorligt end andre rusmidler. Der er tale om så omfattende funktionsnedsættelser, at vi kan tale om et livslangt handicap. Jeg har stadig kontakt til børn af misbrugere, som jeg har fulgt, siden de var børn, og de fleste har reduceret begavelse og vanskeligheder med socialisering, siger Inger Thormann.

I Danmark oprettede man for halvandet år siden familieambulatorier i alle regioner i håb om at finde og hjælpe langt flere misbrugende mødre, og i den forbindelse kan forskningen bruges målrettet:

- Vores forskning viser, at børn af mødre, som i løbet af graviditeten skar ned eller ophørte med misbruget, klarede sig markant bedre. Ikke alene havde de en højere fødselsvægt, men deres skader var også færre senere i livet. Resultaterne understreger igen, hvor vigtigt det er med tidlig opsporing af de gravide med et rusmiddelforbrug. For jo tidligere man sætter ind, jo bedre stillet bliver børnene. Netop det tværfaglige samarbejde er så utroligt vigtigt, så man handler, længe inden barnet ligger på puslebordet, siger Tina Birk Irner.

Se også: Vil du være gravid - så drop kaffenSe også: Hård motion gør det svært at blive gravid

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen