Ahhhh .. Endnu en grund til at drikke øl: Alkohol forebygger leddegigt

Ny undersøgelse viser, at et moderat alkoholforbrug kan forebygge leddegigt. Glædeligt, mener Gigtforeningen

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Nu hvor sommersolen bager ned over danskernes ophedede korpus, er der næppe behov for flere gode grunde til at snuppe en kold fadøl.

Alligevel tillader vi os her at tilføje et par stykker: Ifølge forskere skulle øl styrke musklerne og være slankende, og mange mænd vil helt sikkert skrive under på, at humle skærper evnen til at løse opgaver, som visse undersøgelser har vist.

Se også: Øl gør mænd klogereSe også: Forskere slår fast: Øl er sundt

Godt mod gigt
Nu viser en svensk undersøgelse, at alkohol har en gavnlig virkning mod leddegigt, som omkring 35.000 danskere lider af.

- Vores resultater viser, at et moderat alkoholforbrug gennem en årrække kan have en beskyttende virkning mod leddegigt, siger forskerne bag studiet.

Forskerne har fulgt 34.000 svenske kvinder gennem flere årtier. Resultatet viser, at et moderat forbrug af alkohol gennem en årrække har en forebyggende effekt mod leddegigt hos kvinder sammenlignet med kvinder, der drikker ingen eller meget lidt alkohol.

Faktisk har kvinder, der regelmæssigt drikker fire genstande eller mere om ugen i mindst ti år, omkring halvt så stor risiko for at udvikle leddegigt sammenlignet med kvinder, der ikke drikker alkohol.

Gælder øl, vin og spiritus
De glædelige effekter gælder alle typer af alkohol - både øl, rødvin eller spiritus. Hos Gigtforeningen glæder man sig over de nye resultater.

- Alkohol kan dæmpe immunreaktioner i kroppen, og der kan derfor være en mulig sammenhæng mellem alkohols evne til at dæmpe kroppens immunforsvar og udviklingen af leddegigt, uddyber Gigtforeningens direktør Lene Witte.

Hun betegner resultaterne som glædelige for de mange, der holder af et glas vin til aftensmaden, men som samtidig generelt ønsker at leve et sundt liv og forebygge sygdom.

Drik med måde
- Studiet viser dog ikke noget om, hvordan større mængder alkohol om ugen påvirker risikoen for leddegigt. Men man bør under alle omstændigheder holde sig under Sundhedsstyrelsens grænser på syv genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd, tilføjer hun.

Det svenske studie viser ikke noget om alkohols betydning, når man først har fået leddegigt, og heller ikke noget om sammenhængen mellem alkohol og leddegigt hos mænd. Konklusionerne fra det svenske studie er for nylig trykt i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen