Hiv-resultater fra sygehusskandale klar

Ingen er smittet blandt de første 200 patienter, som er testet for hiv og leverbetændelse efter defekt vaskemaskine

En defekt slange i vaskemaskinen gav problemer for Slagelse Sygehus. (Foto: Linda Johansen)
En defekt slange i vaskemaskinen gav problemer for Slagelse Sygehus. (Foto: Linda Johansen)

De første resultater er klar, efter Slagelse Sygehus måtte indkalde mere end 700 patienter til undersøgelse for hiv og leverbetændelse på grund af en defekt vaskemaskine på mave- tarmkirurgisk afdeling.

- Vi har faktisk fået svar fra mere end 200 patienter, og ingen af dem har været smittet, og det havde vi heller ikke regnet med. Vi vil løbende få resultater ind fra nu af og til alle patienterne har været igennem. Det kommer til at tage noget tid, da flere patienter har ønsket at udskyde undersøgelserne, siger ledende oversygeplejerske Dorthe Denta til ekstrabladet.dk.

Det var en fejl i denne maskine, der resulterede i, at 719 personer er blevet udsat for potentiel HIV-smitte. (Foto: Linda Johansen) Kup - 19. jul. 2012 - kl. 11:33 Sygehus-skandalen: Derfor kunne det ske

Vaskemaskinen blev brugt til at rengøre de kikkerter (skoper), som anvendes ved undersøgelse af mave og tarm. På grund af en defekt i en lille studs i maskinen blev skoperne ikke spulet ordentligt igennem, efter den desinficerende sæbe var påført, og dermed var der en lille risiko for, at sygdomme kunne overføres fra en patient til en anden via skopet.

Den defekte vaskemaskine var fra juni 2011 til marts 2012, hvor fejlen blev opdaget. Patienterne blev efterfølgende undersøgt for bakterieinfektioner, hvilket ingen testede positiv for. Embedslægen vurderede efterfølgende, at alle patienter også skulle testes for hiv og leverbetændelse.Defekt vaskemaskine
Problemet kom til offentlighedens kendskab da Slagelse Sygehus udsendte brev til 719 berørte patienter, hvor de blev informeret og opfordret til at blive testet for hiv og leverbetændelse.

Både embedslægen og overlæge på mave-tarmkirurgisk afdeling, Ove Bendtsen, har understreget, at risikoen for at skopet har overført smitte fra patient til patient er ekstremt lav. Der har ikke været undersøgt patienter med hiv på afdelingen i den periode, hvor vaskemaskinen har været defekt, så smitterisikoen er teoretisk.

Se også: Patient: Jeg er helt tudefærdig


Alligevel skal alle patienter testes for at være på den sikre side, vurderede Embedslægen, der pålagde sygehuset at sende brev ud til de patienter, som var blevet undersøgt med et skop, som ikke var vasket korrekt.

Det er det japanske firma Olympus, som har produceret vaskemaskinen og som står for at tjekke, at maskinen fungerer korrekt. De har påtaget sig det fulde ansvar for miseren, som kun blev opdaget, fordi en sygeplejerske studsede over en luftboble i en af vaskemaskinens slanger.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen