Sygdomsbølge truer efter elendig sommer

En grå sommer uden sol svækker vores immunforsvar, så vi kan forvente langt flere syge til efterår og vinter

Når solen holder sig væk, får vi ikke nok D-vitamin, og det svækker immunforsvaret. (Foto: Polfoto/Jens Dresling)
Når solen holder sig væk, får vi ikke nok D-vitamin, og det svækker immunforsvaret. (Foto: Polfoto/Jens Dresling)

Det er ikke fordi, man ligefrem mangler grunde til at brokke sig over den våde og kolde sommer, som vi hidtil har været udsat for her i Danmark.

Men nu bliver der føjet endnu en tone til dommedagsakkorden: Den elendige sommer kan ende med at forpeste vores efterår og vinter med et stigende antal sygedage.

Uden sommersolen kommer vi i underskud af D-vitamin, hvilket gør os til et let bytte for infektioner og sygdomme, og i værste tilfælde kan føre til alvorlige mangelsygdomme hos især børn, advarer engelske eksperter.

Se også: D-vitaminmangel kan slå dig ihjel

Flere vil få infektioner
Også danskerne kan godt indstille sig på ekstra sygedage oven på solens sommerboykot, mener overlæge og forsker Henrik Hey, der er ekspert på D-vitaminområdet.

- Når solen ikke er fremme ret meget, får vi ikke tilbudt nogen D-vitaminer, og når man så også opholder sig inde en stor del af tiden, får man ikke tilstrækkelig D-vitamin. Dermed så bliver ens immunforsvar dårligere og så får man mange ledsagende infektioner i efteråret og vinterhalvåret, det er helt klart, siger Henrik Hey til ekstrabladet.dk.

-Tror du, vi kommer til at se en decideret stigning i antallet af infektioner på grund af den kolde, mørke sommer vi har haft?

- Det vil der formentlig komme. Det er der i hvert fald stor risiko for. For du har ikke det tilstrækkelige immunforsvar at stå imod med, siger Henrik Hey til ekstrabladet.dk.

Læs også: Skodsommeren fortsætter

- Kan det betyde noget, at det er andet år i træk, at vi har en dårlig sommer?

- Man kan formode, at da det er flere år i træk, hvor vi ikke har fået tilstrækkelig med D-vitamin i løbet af sommeren, så har vi ikke nået at få bygget noget op, og så bliver niveauet meget lavt. I forvejen siger vores undersøgelser, at 20 procent af befolkningen lider af D-vitaminmangel i en grad, som kræver lægelig behandling. 40 procent kan klare sig med enten at komme mere ud i solen eller få et tilskud af D-vitamin, siger Henrik Hey til ekstrabladet.dk.

Tag på ferie eller tag en pille
Det er svært at blive dækket ind med D-vitamin via kosten, så solens stråler er den vigtigste kilde. Men hvad gør man så, når den holder sig væk en hel sommer, hvis man ikke vil gå vinteren slap i møde?

- Altså, nu skal jeg ikke styrke rejsebureauernes forretning, men hvis man kommer ud og får noget sol, så er det helt klart, så stiger D-vitaminerne. Det er faktisk ikke ret meget, der skal til: 20 minutter i solen tre gange om ugen er rigeligt. Så hvis man kan komme ud at bevæge sig, så er det det bedste. Ellers kan du tage et D-vitamintilskud på 25 microgram når det er gråvejr, så er du dækket ind, siger Henrik Hey.

Rådet om at komme mere ud i solen er ikke nødvendigvis i konflikt med de kræftforebyggende råd om at bruge solcreme og undgå at stege i solen. Selv med en solfaktor 15 vil der bliver dannet D-vitamin i huden, siger Hey.

Han holder selv sygdommen fra døren ved at løbe 5 kilometer hver dag, i regn og slud, sne og frost, en metode, som han vil anbefale til alle.

Har man ikke mulighed for eller rygrad til at spænde løbeskoene på 365 dage om året, så kan man dække sig ind ved at tage et tilskud på 25 microgram D-vitamin i sommermånederne og 50 microgram om vinteren, siger Hey.

- Så får du 38 microgram i gennemsnit i løbet af året, hvilket svarer til de fælles, europæiske anbefalinger, og det er helt uskadeligt og ufarligt, siger han til ekstrabladet.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen