Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Danskere på vej med revolutionerende kræftmedicin

Den nye medicin har vist lovende resultater i dyreforsøg

(Foto: Ekstrabladet.dk)
(Foto: Ekstrabladet.dk)

Danske forskere har i samarbejde med forskere fra Johns Hopkins University og biotekfirmaet Genspera i USA udviklet en ny medicin mod prostatakræft.

Medicinen bliver i øjeblikket testet på mennesker, og succes i forsøgene kan åbne op for helt nye muligheder i kampen mod ellers uhelbredelige former for kræft.

Det skriver Videnskab.dk.

Se også: Ny kræftmedicin til 800.000 får grønt lys

Kræftceller begår selvmord
Hjørnestenen i den nye kræftmedicin er stoffet thapsigargin, der stammer fra en middelhavsplante fra eksempelvis Ibiza. Kort fortalt påvirker medicinen, som har fået navnet G202, calciumkoncentrationen i de ondartede kræftceller, hvilket i sidste ende kan få cellerne til at begå 'selvmord'.

- Calcium er et af de centrale stoffer i cellernes regulering af forskellige enzymatiske processer. Når cellen finder ud af, at calciumniveauet er ude af kontrol, begår den derfor selvmord. Den nye medicin, G202, er designet til at smadre calciumreguleringen specifikt i kræftceller ved at tilføre dem giftstoffet thapsigargin og på den måde få dem til at tage livet af sig selv, fortæller professor og centerleder for grundforskningscentret Pumpkin ved Aarhus Universitet Poul Nissen, som er en del af den internationale forskergruppe bag de nye lovende resultater.

Verdensførende danskere
Ifølge professoren er der en grund til, at danskere har del i et så opsigtsvækkende internationalt studie. Vi er nemlig verdensførende i at kortlægge lægemidlers funktion på det atomare niveau.

- Udviklingen af medicin i den forstand er som at lege med legoklodser. Vi kigger på, hvordan medicinen virker og kan herefter manipulere med forskellige funktioner, der gør medicinen endnu bedre. Det har som her givet os muligheden for at lave medicin, der virker på former for kræft, vi ikke har kunnet stille noget op imod før, siger han.

Poul Nissen vurderer, at man er tæt på et revolutionerende gennembrud. Da G202 potentielt kan spaltes af mange kræftcelletyper, forventes den nye medicin også at kunne angribe andre former for kræft end prostatakræft.

- Det er rart, for en gangs skyld at kunne sige, at vi er tæt på målet, når det handler om at udvikle ny medicin mod kræft. Den nye medicin har vist meget lovende resultater i dyreforsøg, og bliver resultaterne genskabt i mennesker, kan det hurtigt udvikle sig til et lægemiddel og en helt ny vej for fremtidig kræftbehandling, tilføjer Poul Nissen.

Resultaterne af den nye forskning er netop offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine.

Se også: Falsk kræftmedicin indeholdt salt og stivelse <b>Læs også: Falsk kræftmedicin indeholdt salt og stivelse </b>

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen