Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Rygere får oftere sygehusinfektioner

Patienter, der ryger, har op til fem gange større risiko for at få komplikationer efter en operation

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Længere indlæggelsestid, øget risiko for infektioner og generelt flere komplikationer efter en operation. Sådan er realiteten for mange rygere, og risikoen øges for hver cigaret, man ryger, viser en ny rapport.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der i samarbejde med Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny rapport med titlen 'Alkohol, rygning og postoperative komplikationer'.

Se også: Sygehusinfektioner dræber 3265Se også: Patienter smittes på sygehuset

Sorte udsigter
Ifølge rapporten har rygere op til fem gange højere risiko for at få komplikationer generelt efter, at de er blevet opereret. Risikoen for sårkomplikationer er op til otte gange større, mens sandsynligheden for lungekomplikationer er mellem to og 10 gange større. Inden for tandkirurgi har rygerne dobbelt så stor risiko for implantatsvigt end ikkerygerne.

Generelt ser det sort ud for rygere, der gennemgår en operation. De har øget risiko for infektioner, indlæggelse på intensivafdeling, forlænget indlæggelsestid, organafstødning efter transplantationer og anastomoselækage - det vil sige bristning i sammensyningen af tyktarmen efter tarmoperationer.

Hver cigaret tæller
Meget tyder på, at omfanget af tobaksforbruget har en betydning for, om man får komplikationer. Risikoen øges nemlig for hver ekstra cigaret, man ryger.

Hvis man vil nedsætte sin risiko for komplikationer, kan man med fordel stoppe med at ryge mindst seks uger før operationen. Det anbefales derfor, at screening, information og intervention over for rygere indgår som rutine før operationer.

Se også: Flere kvitter smøgerne

Om rapporten

Til rapporten blev i alt 9.355 videnskabelige undersøgelser fundet gennem en omfattende søgning i databaser på internettet.

Heraf blev 129 taget med i rapporten.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen