Stigning i farlig type meningitis

Lægerne overser alt for ofte den livstruende sygdom, konkluderer ny rapport

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

En mand opsøger et sygehus på grund af feber, vejrtrækningsbesvær og rødt udslæt. Lægerne vurderer, at han har røde hunde, og han bliver derfor sendt hjem. Men tre timer senere vender han tilbage med symptomer, der viser sig at være forenelige med meningitis. Han dør kort tid efter.

Ovenstående er et virkeligt eksempel fra en rapport fra Patientombuddet fra 2011, der konkluderer, at smitsom hjernehindebetændelse for ofte bliver overset af læger.

Det skriver 24timer.

Se også: 15-årig død af meningitisSe også: Stig Tøfting: Min søn er begravet i haven

Steget med 70 procent
Nu viser nye tal fra Statens Serum Institut, at der fra 2010 til 2011 har været en stigning på omkring 70 procent i antallet af danskere, som er ramt af meningitis gruppe C, der har en dødelighed på omkring 10 procent. I 2010 blev der anmeldt 26 tilfælde, men i 2011 var tallet pludseligt vokset til 45, skriver Dagens Pharma.

Det får Sundhedsstyrelsen til at overveje, om der er brug for at vaccinere alle danskere under 18 år mod meningitis gruppe C, som man har gjort i eksempelvis Storbritannien.

- Vi er ved at nærme os det niveau, som enkelte lande havde, da de indførte vaccinen, så det er absolut noget, vi skal følge nøje. Hvis stigningen fortsætter, så synes jeg, at det er en god idé med vaccine i Danmark, siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge på Statens Serum Institut og medlem af vaccinationsudvalget, til 24timer.

En af årsagerne til udviklingen er ifølge Meningitisforeningen, at læger ikke er gode nok til at opdage sygdommen. Problemet hænger sammen med, at der ikke er klare retningslinjer for, hvordan man skal diagnosticere meningitis.

- Udviklingen i antallet, der dør af en meningitis, har praktisk talt ikke ændret sig siden, man opfandt penicillinen, og det tilskriver jeg, at man kommer alt for sent i gang med behandling. Jeg synes godt, at man kan undre sig noget over, at man ikke har ændret på retningslinjerne for behandling i lyset heraf, siger formand for Meningitisforeningen, Martin Bak til 24timer.

Meningitisforeningen mener, at vaccine er en god idé:

- Overordnet er det godt, at man så nøje følger udviklingen af meningitistilfælde i Danmark, så man også hurtigt opdager den hurtige stigning af meningokok C, som vi lige nu er vidne til. Bakterier, der kan give invasive infektioner som meningitis og blodforgiftning, er noget farligt stads, og det er godt, at man overvejer at beskytte befolkningen mod den, siger Martin Bak til 24timer.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen om, hvornår der kommer nye retningslinjer for diagnosticering af meningitis.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen