Hospitalsinfektioner koster liv hver dag

To-tre danskere dør hver eneste dag på de danske hospitaler af infektioner, de får på hospitalet

To-tre syge og svagelige patienter dør hver dag, fordi de får infektioner på hospitalet. (Foto: Colourbox)
To-tre syge og svagelige patienter dør hver dag, fordi de får infektioner på hospitalet. (Foto: Colourbox)

Hver dag dør i gennemsnit to til tre danskere af infektioner, som de får oven i deres oprindelige sygdom, mens de ligger på hospitalet. Det skriver 24timer.

Hospitalsinfektioner er udbredte og har gennem en årrække årligt kostet tusindvis af danskere deres livskvalitet, førlighed, behandlingsmuligheder eller ligefrem livet. Statens Serum Instituts halvårlige optællinger viser, at mellem hver 8. og 10. indlagte patient lider af en sygehusinfektion. En tredjedel er urinvejsinfektioner, og herudover får patienterne blandt andet infektioner i sår, lunger, nyrer og blod.

Se også: Bakterie bag flere dødsfald på sygehuse

2000 dør af blodforgiftning
Ifølge Dansk Selskab for Patientsikkerhed dør 2.000 patienter hvert år på grund af blodforgiftning. En del af patienterne bliver ifølge Statens Serum Institut smittet på hospitalet, mens andre smittes uden for. Men fælles for begge patientgrupper er, at døden på grund af forgiftningerne for en del af patienterne kunne have været undgået, hvis personalet havde opdaget bakterierne tidligere.

De mange infektioner og blodforgiftninger koster ikke blot menneskelig lidelse. De koster også ifølge Danske Regioner to milliarder kroner i ekstra udgifter hvert år, skriver 24timer.

Se også: 12 patienter døde af diarré

Infektioner kan undgåes
Intensiv Afdeling på Næstved Sygehus har besluttet, at det skal være slut med, at patienter skades eller dør af infektioner. I løbet af halvandet år er det lykkedes afdelingen at nå frem til, at ingen patienter de sidste 537 dage er blevet inficeret af en urinvejsinfektion i forbindelse med kateter. Samtidig har ingen respiratorpatienter fået lungebetændelse de seneste 381 dage, og de seneste 407 dage har patienter undgået infektioner i blodkar, når der lægges et såkaldt cvk-kateter for at give væske.

Se også: Sjusk med rengøring på sygehusene

Sygeplejerske Pia Bakkegaard, som er souchef i afdelingen, oplyser, at vejen er fokus på problemerne - især fra ledelsen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen