400.000 danskere på farlig sovemedicin

Læger udskriver piller, der gør patienterne afhængige siger eksperter i psykiatri

Jonna Liv Theede har prøvet at være afhængig af sovemedicinen benzodiazepin. (Foto: Berit Hvassum)
Jonna Liv Theede har prøvet at være afhængig af sovemedicinen benzodiazepin. (Foto: Berit Hvassum)

HJÆLP OS: Har du erfaringer med piller, der gjorde dig afhængig? Tip os på mail eller SMS/MMS på 1224 (alm. takst)

Danskerne spiser sovemedicin og angstdæmpende medicin som slik, og det bekymrer de mest fremtrædende læger inden for psykiatrien i Danmark.

De nyeste tal fra 2011 viser, at næsten 400.000 danskere årligt tager de såkaldte benzodiazepiner - enten for at kunne falde i søvn eller dæmpe deres angst.

Heraf er op mod 66.000 dybt afhængige af de skadelige benzodiazepiner.

Det paradoksale er, at det er praktiserende læger og psykiatere, der gør almindelige mennesker afhængige af det farlige stof.

Ubehagelige abstinenser
Selv om antallet fra 2002-2011 er faldet med 150.000 personer, mener Henrik Rindom, overlæge i psykiatri på Hvidovre Psykiatriske Center, at forbruget stadig er alt for stort. Han understreger, at hvis man først er blevet afhængig af benzodiazepiner, er det meget svært at komme ud af igen.

- Det skyldes, at når først hjernen bliver tilvænnet de her stoffer, så får man nogle ganske ubehagelige abstinenser, og de kan i værste fald give anledning til epileptiske krampeanfald, siger han.

Han bakkes op af speciallæge i psykiatri og cand-. med. Jens Frydenlund Nielsen, Psykologhuset i Helsingør, der har arbejdet med problemstillingen i 20 år.

Han forklarer med henvisning til Sundhedsstyrelsens cirkulære, at benzodiazepiner i form af sovepiller højst må bruges i 14 dage. Og man må højst tage dem fire uger som angstdæmpende medicin.

Selv når man bruger dem i det anbefalede tidsrum, risikerer man at blive stærkt afhængig.

Stærkere end heroin
- Du skal vide, at hvis du bruger benzodiazepin mod angst i mere end fire uger, så er det angstskabende. Du skal vide, at sovemedicinen giver dig søvnløshed, siger Jens Frydenlund og fortsætter:

- Set i forhold til et stof som heroin kan det her være tusind gange stærkere. Ved en kold tyrker på heroin får du myldrebæ, ondt i maven og svedeture. Det er overstået i løbet af to til fem dage.

Men benzodiazepin-abstinenser kan holde sig i uger, i måneder eller år, vurderer Jens Frydenlund.

Et sort kapitel
Da medicinen er receptpligtig, er det lægerne i det offentlige, der er medvirkende til at gøre folk afhængige.

Jens Frydenlund er direkte bekymret over, at der stadig ikke er blevet gjort nok ved det høje forbrug af benzodiazepiner:

- Jeg vil sige, det er pinligt.

- Man har vidst i 50 år, at det ikke er godt at bruge de stoffer her. Der findes ingen grund til at bruge dem. Men stadig bliver de brugt som strøsukker til at løse hverdagens kriser og sorg. Jeg vil sige, at det her er et sort kapitel i dansk lægehistorie.

Men der er flere aktører, som har et ansvar, mener Jens Frydenlund.

- Lige fra Sundhedsstyrelsen til medierne og lægemiddelindustrien. I Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet har de sovet i timen.

Jens Frydenlund henviser blandt andet til, at Lars Løkke Rasmussen (V) - som daværende sundhedsminister - nytårsaften i 2003 proklamerede, at forbruget af benzodiazepiner skulle skæres ned med 50 procent inden for to år.

Halvandet år senere var forbruget af benzodiazepiner imidlertid kun faldet med 1,7 pct., og det blev i Folketinget stærkt kritiseret af Socialdemokraterne.

HJÆLP OS: Har du erfaringer med piller, der gjorde dig afhængig? Tip os på mail eller SMS/MMS på 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere