Gambler med børns helbred

Eksperter er bekymrede: Ingen aner hvilke skader, ADHD-medicin kan forårsage på sigt

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Danske børn og voksne propper sig med ADHD-medicin. Forbruget har været konstant stigende de seneste to årtier og nye tal viser, at vi i 2011 igen satte rekord. Her indløste 35.550 danskere recept på ADHD-midler som Ritalin og Concerta.

Men ingen af dem har en chance for at vide, hvilke bivirkninger de risikerer på sigt. Det er nemlig aldrig blevet undersøgt.

– Det er trods alt dopaminstofskiftet i hjernen, som disse midler piller ved. Derfor er det meget bekymrende, at vi står i en situation, hvor så mange tager medicin, som ingen kender langstidsbivirkningerne af, siger Lisbeth Kortegaard, overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Aarhus Universitetshospital.

Kan koste dyrt

Bekymringen bakkes op af farmaceut ved Institut for Rationel Farmakoterapi, Dorte Glintborg.

Begge eksperter beklager, at der ikke er lavet solide videnskabelige undersøgelser, der kan slå fast, om ADHD-midlerne er skadelige på sigt.

Typiske er det lægemiddelindustrien selv der financiere den slags studier. Eksperterne er enige om, at faren for, at undersøgelsen vil give et resultatet, der betyder at midlerne må tages af markedet, er en af grundene til, at sådan en undersøgelse aldrig er blevet lavet.

- Etisk uforsvarligt

Lægemiddelproducenten Novartis står bag det mest solgte ADHD-midel, Ritalin. Her melder man dog pas på opfordringen.

– Det vil ikke være etisk forsvarligt at gennemføre et studie af den længde, hvor en gruppe patienter randomiseres til ikke at modtage behandling, lyder svaret i mail, Ekstra Bladet har modtaget fra Novartis informationschef, Nicklas Rosendal.

I mailen påpeger man, at der er lavet solid videnskabelig forskning af kortere varvighed, som har været med til at sikre, at Ritalin er blevet godkendt til brug.

Klik på videoen øverst i artiklen og hør Mikael Lindholm fortælle, om de bivirkninger hans søn fik på grund af Ritalin.

Læs mere i Ekstra Bladet

  • Far til ADHD-barn: - Min søn blev til en grøntsag
  • Farmaceut: - Det er bekymrende
  • Så mange millioner omsættes der for
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere