Hash er 20 gange værre end smøger

En enkel 'bønne' i ny og næ er lige så farlig som 20 cigaretter

(Foto: Anthon Unger)
(Foto: Anthon Unger)

Næsten halvdelen af alle danskere mellem 16 og 44 år har prøvet at 'ryge en bønne', og mange tror, at hash er mindre skadelig end cigaretter.

Men eksperter slår nu fast, at jævnlig hashrygning kan være lige så farlig som at ryge 20 cigaretter om dagen. Faktisk er risikoen for at udvikle lungekræft 20 gange højere end cigaretrygning. Det skriver BBC News.

Se også:

Turister må fremover finde andre steder at købe 'bløde stoffer'. (Foto: AP) Samfund - 2. maj. 2012 - kl. 08:11 TV: Så er det slut med at købe hash

Alarmerende
Det er The British Lung Foundation (BLF), der har undersøgt folks viden om hash og påvirkning på helbredet. Og selv om cannabis øger risikoen for både tuberkulose, akut bronkitis og lungekræft, tror 40 procent af de unge under 35 år, at hash slet ikke er skadeligt. Hele 88 procent tror fejlagtigt, at cigaretter er mere skadelige.

Resultatet bekymrer forskerne.

- Det er alarmerende, at der trods flere nye resultater om cannabis' skadelige virkning stadig er så stor en mangel på viden blandt befolkningen, siger direktør i BLF Dame Helena Shovelton.

Mere tjære og kulilte
Én af årsagerne til, at hash er mere skadelig, er, at folk typisk inhalerer dybere og holder røgen i lungerne længere tid ad gangen. Det betyder, at hashrygere inhalerer fire gange mere tjære og fem gange mere kulilte end cigaretrygere.

Enkelte undersøgelser viser også, at cannabis kan øge risikoen for at udvikle psykiske problemer som skizofreni.

Se også: Ville smugle 34 kilo hash over Øresund

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen