Hudceller bliver til nyt hjerte

Det er lykkedes forskere i Israel at lave aktivt hjertevæv af stamceller høstet fra patienters hud

For hjertesyge patienter kan fremtiden måske byde på et skræddersyet hjerte lavet af deres egne stamceller. (Foto: Polfoto/Helle Arensbak)
For hjertesyge patienter kan fremtiden måske byde på et skræddersyet hjerte lavet af deres egne stamceller. (Foto: Polfoto/Helle Arensbak)

I en ikke så fjern fremtiden kan hjertepatienter måske slippe for at vente i årevis på et passende donorhjerte og i stedet få et nyt hjerte, som er specialfremstillet af deres egen krop:

Israelske forskere har dyrket frisk, funktionsdygtigt hjertevæv i laboratoriet ud fra stamceller, der er taget fra hjertepatientens egen hud, skriver de i tidsskriftet European Heart Journal.

- Vi har vist, at det er muligt at tage hudceller fra en ældre patient med fremskreden hjertesygdom og til sidst stå med en laboratorieskål, som indeholder hans egne bankende celler, som er unge og sunde - på samme stadie som hans hjerteceller var, da han var nyfødt, siger Lior Gepstein fra Technion-Israel Institute of Technology til nyhedsbureauet Reuters.

Læs:

Se også: Læger: Vi mangler hjerter

Kan give ny behandling
Hjertemusklerne fra laboratoriet blev efterfølgende implanteret; ikke i de syge patienter, men i hjerterne på forsøgsrotter, hvor det ifølge forskerne voksede godt sammen med det eksisterende væv.

Der vil gå op til ti år, før behandlingen kan testes fuldt ud på mennesker.

Målet er, at det friske hjertevæv kan implanteres i de syge patienter og reparere hjertet indefra. Fordi vævet er dyrket af patientens egne celler, vil det passe perfekt til patientens organisme og blive en del af kroppen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen