Nyansatte slår sig mest på jobbet

Den første måned i jobbet er den farligste: Mange kommer til skade i den første tid på jobbet

Nyansatte glemmer ofte sikkerheden i deres iver efter at gøre et godt indtryk og vise deres arbejdsvillighed på det nye arbejde. (Foto: Colourbox)
Nyansatte glemmer ofte sikkerheden i deres iver efter at gøre et godt indtryk og vise deres arbejdsvillighed på det nye arbejde. (Foto: Colourbox)

Nyansatte kommer oftere ud for en arbejdsulykke end deres seniorer: Tre gange så mange kommer til skade i den første måneds ansættelse end de, der har været ansat mere end 12 måneder.

De fleste skader sker allerede inden for den første arbejdsuge, viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Det er især faldulykker, løft af tunge ting og brug af kniv, som de nye medarbejdere kommer til skade ved.

Nyansatte er ivrige for at gøre et godt indtryk på den nye arbejdsplads og giver den en ekstra tand i starten. Samtidig er de ikke så fortrolige med arbejdsgange og risici på den nye arbejdsplads, lyder det fra Industriens Branchemiljøråd (I-BAR).

Fik fingrene i maskinen
En overdreven arbejdsiver var netop grunden til, at Dan Kristensen kom til skade efter tre måneder i jobbet som produktionsmedarbejder på den virksomheden GNK Wheels i Kolding.

- Jeg gjorde noget, som slet ikke var en del af mit job. Jeg gik i gang med skifte værktøj, hvilket er et tungt risikofyldt arbejde, når man arbejder med tungt materiale som os. Ikke engang de gamle garvede begynder at skifte værktøj midt på linjen, men som ny vil man gerne vise, at man vil arbejde, siger han.

Læs: Related contentArbejdsskader der ruinerer.

Dan Kristensen fik fingrene i klemme i maskinen, men slap heldigt og har ingen varige mén. Det kunne dog være gået meget værre, så nu advarer han altid andre.

- Nu sørger jeg altid for at sige det videre. I sidste uge sagde jeg til en ny kollega her på linjen, at han ikke skal bevise sit værd og gøre noget fordi, han vil vise sin gode vilje. Han skal gøre det, han har lært, siger Dan Kristensen.

Arbejdsplads skal tage ansvar
I-BAR lancerer i disse dage en kampagne, som skal sætte fokus på problemet og få antallet af arbejdsulykker ned:

- Vi har tidligere været særligt opmærksomme på oplæring og opstart af især unge mennesker og lærlinge. Men det viser sig, at det ikke kun er de unge, som er udsatte. Uanset alder så er man mere udsat i sin første tid i nyt job eller ny funktion, siger Jan Lorentzen fra Dansk Industri, som er ansvarlig for kampagnen.

Virksomhederne bør derfor tage ansvar for at sikre, at de nystartede medarbejdere kommer uskadte igennem deres første tid på jobbet.

- Vi skal fortsat have fokus på struktureret instruktion og introduktion, men vi skal også have fokus på en modtagerkultur, hvor alle har et ansvar, siger han.

Læs mere om sikkerhed på jobbet på hvemharaben.dk

Har du prøvet at komme til skade i din første tid som ansat? Skriv til os på 1224@eb.dk eller del din historie i kommentarfeltet

0 kommentarer
Vis kommentarer