Bliver dit barn heller ikke trøstet i børnehaven?

Hver femte medarbejder i danske børnehaver har ikke tid til at trøste børnene, viser ny undersøgelse. I vuggestuerne ser det ikke meget bedre ud

Det er ikke i alle børnehaver rundt om i landet, at den grædende pige ville blive trøstet efter et styrt på rulleskøjterne, viser ny undersøgelse. (Modelfoto: Colourbox)
Det er ikke i alle børnehaver rundt om i landet, at den grædende pige ville blive trøstet efter et styrt på rulleskøjterne, viser ny undersøgelse. (Modelfoto: Colourbox)

Når lille Yrsa er styrtet på rulleskøjterne på børnehavens legeplads, kan du ikke være sikker på, at en af de voksne samler hende op, puster og trøster.

De har nemlig slet ikke tid, mener fagforbundet FOA, som står bag en stor, ny undersøgelse.

Den viser, at hver femte medarbejder dagligt eller flere gange dagligt ikke har tid til at trøste et barn.

Læs også:

Se også: Kan ikke få vuggestueplads: 'Så må jeg lade mig fyre'

Én voksen om 23 børn
41 procent af medarbejderne i børnehaverne svarer, at de alt for ofte oplever 'at de ikke kan yde tilstrækkelig omsorg over for børnene', som er mellem tre og seks år gamle. I en lignende undersøgelse fra 2010 svarede 'kun' 36 procent det samme. 30 procent af medarbejderne i vuggestuerne, hvor børnene typisk er mellem et halvt og tre år gamle, svarer, at de ikke har tid til at trøste hver gang.

96 af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen, som også viser, at der i gennemsnit flere timer om dagen kun er én pædagog om at tage sig af en hel stue børn. Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor oplyser til ekstrabladet.dk, at godt 1100 ledere af daginstitutioner og knap 600 personaler har deltaget i undersøgelsen.

I fem procent af daginstitutionerne er en medarbejder i gennemsnit alene med en børnestue i to en halv time om dagen, mens der i 21 procent af institutionerne altid er mere end en medarbejder på stuerne. Værst ser det ifølge undersøgelsen ud i de institutioner, hvor der er tre pædagoger samlet om en børneflok mindre end to timer om dagen.

Læs også:

Se også: Manglende børnepasning går ud over jobbet

Ikke tid til børn med særlige behov
I undersøgelsen lyder det, at en pædagog sagtens kan have ansvaret for 23 børn mere end en time om dagen, mens der maksimalt er 20 børn i en børnegruppe i de bedst bemandede steder.

- Det er beskæmmende læsning at se, hvor meget besparelser på personalebudgetterne nu går ud over omsorgen til det enkelte barn, siger Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor, i en pressemeddelelse.

Ifølge undersøgelsen har pædagogerne langt fra altid tid til at tage sig af konflikter mellem børnene, hjælpe børn, der bliver holdt udenfor af de andre eller give børn med 'forstyrrende adfærd' særlig opmærksomhed.

Ingen voksenstyring
Jakob Sølvhøj mener, at besparelserne i daginstitutionerne har været 'for vidtgående', og at det går ud over 'den helt basale omsorg overfor børnene'.

Og skal man tro undersøgelsen, løber danske småbørn rundt i institutionerne nærmest uden nogen form for voksen styring. Ifølge undersøgelsen bruger halvdelen af de adspurgte institutioner maksimalt en halv time på aktiviteter, som de voksne har arrangeret.

Jakob Sølvhøj håber, at de 500 millioner kroner, som regeringen og Enhedslisten har afsat til ekstra personale i daginstitutioner og dagplejen vil forbedre situationen.

Læs hele undersøgelsen her.

Hvad mener du? Skal pædagogerne bare tage sig sammen, eller er grænsen nået? Skriv din kommentar neden for.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere