Manglende børnepasning går ud over jobbet

Dansk Erhverv raser over, at ansatte med børn ikke kan komme tilbage på arbejde til tiden, fordi de ikke kan få deres unger passet

Så idylisk kan det se ud, når far afleverer sit barn i vuggestuen eller børnehaven, men det er langt fra virkeligheden i Københavns Kommune, hvor mange forældre oplever ikke at kunne vende tilbage til arbejdspladsen i tide, fordi de ikke kan få passet deres børn. (Modelfoto: Colourbox)
Så idylisk kan det se ud, når far afleverer sit barn i vuggestuen eller børnehaven, men det er langt fra virkeligheden i Københavns Kommune, hvor mange forældre oplever ikke at kunne vende tilbage til arbejdspladsen i tide, fordi de ikke kan få passet deres børn. (Modelfoto: Colourbox)

Når mor og far ikke kan få plads til ungerne i vuggestue inden for barselsperioden, giver det ikke kun forældrene problemer og dårlige nerver. Arbejdsgiverne er også godt trætte af de problemer, som problemerne med børnepasning i Københavns Kommune skaber.

- Det er uheldigt, at Københavns Kommune ikke kan sikre forældrene pasning af deres børn. Det betyder, at virksomhederne ofte må vente længere på, at medarbejderne kan vende tilbage fra barselsorlov, og jeg hører ofte fra vores medlemsvirksomheder, at de må lave særordninger til medarbejdere, der ikke kan vende tilbage til tiden fra barselsorlov, fordi de ikke kan få passet børn. Det er både dyrt og bøvlet for virksomhederne, siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv til Berlingske.

Forældre kan ikke komme tilbage på jobbet
En række frustrerede forældre har klaget til Københavns Kommune, fordi de enten ikke kan få passet deres børn i nærheden af hjemmet, i samme institution som deres søskende eller få plads i den ønskede institution, før barselsperioden er overstået.

Hvis forældrene skal have mulighed for at passe deres arbejde er de tvunget til at finde andre løsninger på den manglende børnepasning. Nogle er heldige at kunne få hjælp af bedsteforældre. Andre må tage ekstra ferie, forlænge barselsorloven eller skrue ned for timerne på arbejdspladserne.

- Der går viden og vækst tabt for virksomhederne. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi i år 2012 skal have en situation, hvor medarbejdere ikke kan regne med at komme tilbage på arbejde til aftalt tid, fordi de ikke kan få passet deres barn, siger Ole Steen Olsen til Berlingske.

Børn er i snit 1 år, før de kan få plads
Pasningsproblemerne i kommunen bekymrer også Venstres kultur- og fritidsborgmester, Pia Allerslev, som siger til Berlingske, at hun godt forstår, at nogle familier flytter til andre kommuner. Måske ikke overraskende giver hun socialdemokraterne på Københavns Rådhus skylden. Ifølge hende burde man have sat ind langt tidligere:

- Nu er der sat en masse i værk, men det hjælper ikke dem, som står med problemerne her og nu, og derfor skal vi gøre alt for dem og tilbyde god, privat pasning, siger Pia Allerslev blandt andet til Berlingske.

I øjeblikket bliver københavnske børn i gennemsnit tilbudt en institutionsplads, når barnet er 12 måneder, men det er forskelligt fra bydel til bydel.

Borgmester: Jeg lovede ikke noget
Overborgmester Frank Jensen, der fortsat nægter at have lovet søskendegaranti, på trods af, at løftet står i hans egen beretning til socialdemokraterne: 'Søskendegaranti – lillebror skal være sikker på at kunne få plads, der hvor storesøster har gået. Og så skal vi kunne levere dette tilbud til børnefamilierne inden for 12 måneder', lød det dengang.

Derudover luftede Frank Jensen, at han ikke ville genopstille, hvis løftet ikke blev overholdt. Forleden sagde overborgmesteren dog til Berlingske, at det er 'en fejl, at det står på den måde'.

Københavns Kommune er i øjeblikket i gang med at bygge nye daginstitutioner for en milliard kroner. Det mener Frank Jensen vil løse pasningsproblemerne. Nu lyder det fra overborgmesteren, at rådhuset vil 'levere en pasningsgaranti, der virker senest i starten af 2014, så mor og far kan komme tilbage på arbejdsmarkedet'.

Skriv til kup!, hvis du er en af de forældre, der er ramt af problemerne med manglende børnepasning eller ufleksible pasningsmuligheder.

Hvad synes du? Skriv din kommentar neden for.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere