Kan ikke få vuggestueplads: 'Så må jeg lade mig fyre'

Løftebrud: Københavnere kan ikke passe deres arbejde, fordi de ikke kan nå at hente og bringe ungerne eller få plads i nærheden af hjemmet. Hvordan ser det ud i din kommune?

Det kan være sin sag at aflevere ungerne i børnehaven om morgenen. Især når de skal afleveres i hver sin institution i hver sin retning. Det er virkeligheden for flere københavnske forældre. (Modelfoto: Colourbox)
Det kan være sin sag at aflevere ungerne i børnehaven om morgenen. Især når de skal afleveres i hver sin institution i hver sin retning. Det er virkeligheden for flere københavnske forældre. (Modelfoto: Colourbox)

En københavnsk kvinde står over for at miste sit job, fordi hun ikke kan få passet sine etårige tvillinger samme sted som storebror på fire et halvt år.

Hun er bare en af de frustrerede forældre i København, der langer ud efter overborgmester i København Frank Jensen, der før han blev valgt lovede søskendegaranti - altså at forældre kunne regne med at få plads i samme institution til deres børn.

Det løfte, som overborgmesteren i dag afviser at have afgivet, er langt fra blevet overholdt.

Læs også:

Se også: Frank Jensen: København får aldrig søskendegaranti

Berlingske har fået aktindsigt i de klager, som Børne- og Ungdomsforvaltningen har modtaget fra forældre, siden Frank Jensen tiltrådte. Ud af 68 klager handler cirka halvdelen om manglende plads og lang ventetid i børnehaver og vuggestuer.

Tvillingemoderens ældste barn går i børnehave på Islands Brygge, hvor familien naturligvis også gerne vil have de yngre søskende ind for at få hverdagen med tre børn og to fuldtidsjob til at hænge sammen.

Plads syv måneder efter barsel slutter
'Den seneste melding pr. i dag er, at vi måske kan få plads til september. Det vil sige syv en halv måned efter, at min barsel sluttede', skriver kvinden, der arbejder som fuldmægtig, når hun ikke er på barsel, i sin klage til overborgmesteren.

'Da jeg heller ikke kan få en dato at planlægge efter, så har jeg ingen anden mulighed end at lade mig fyre', skriver hun blandt andet og forklarer, at hun elsker sit job:

'Men jeg må nok desværre indse, at jeg mister det inden længe. Vi har ikke nok ferie og flextimer, der kan dække den ventetid, der er på pasning i øjeblikket', lyder det videre.

Tvunget til deltid
En af forældrene, som Berlingske i dag skriver om, har taget konsekvensen af hovedstadens pasningsproblemer og har allerede ladet sig fyre, mens en enlig mor fra Vanløse fortæller, at hun godt nok har fået en plads til sin datter, men afstanden fra hjem og arbejde gør det næsten umuligt at få hverdagen til at hænge sammen.

Hun bad om en garantiplads i nærheden af hjemmet eller i det mindste på vej til sit arbejde. I stedet fik hun en plads på Nørrebro mere end fire kilometer fra sit hjem og i stik modsat retning af arbejdet:

'Det betyder, at jeg skal bruge så lang tid på transport til og fra arbejde og institution, at der er 13 timer tilbage i døgnet, som mit barn kan bruge sammen med mig i ovres hjem. Hun sover 12 timer om natten, så det efterlader en time til morgen- og aftensmad, bad og putning. EN TIME!! Er det den måde, vi ønsker at behandle vores børn på her i kommunen', skriver kvinden, der nu har taget konsekvensen og er gået på deltid for at få tingene til at hænge sammen.

Læs også:

Se også: Bykongen skal tage ansvar for faldulykke

En kvinde, der står i samme situation, har som svar på sin klage i marts modtaget en mail fra børne- og ungdomsminister Anne Vang, hvor det lyder, at på grund af stor efterspørgsel på institutionspladser, kan 'ikke alle børn i disse år garanteres en plads inden for fire kilometer fra bopælen'.

Fra Frank Jensen lyder det over for Berlingske, at alle forældre i 2014 'bliver tilbudt plads inden for fire kilometer inden for 12 måneder'.

Hvordan ser dine børns pasningssituation ud? Skriv til kup!, hvis også dine muligheder for at få børnepasning og arbejdsliv til at gå op. Vi hører også meget gerne fra forældre i andre kommuner end København - også gerne om ufleksible åbningstider med videre.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere