Fortsat røg hos dagplejemødre skuffer læger

De mindste børn lades i stikken med den nye rygelov, advarer Lægeforeningen

Den nye rygelov er langt fra så ambitiøs, som Lægeforeningen havde håbet. Især vækker det bekymring, at politikerne ikke har valgt at stramme reglerne for dagplejere, der passer børn hjemme hos sig selv.

De må fortsat ryge i hjemmet, når børnene ikke er der.

- Mange af stofferne i tobaksrøg er kræftfremkaldende, og man ved, at de sætter sig fast på ting. Og problemet er, at små børn sutter på ting. Så ud fra et forsigtighedsprincip mener vi, at dagplejebørn heller ikke bliver udsat for passiv rygning, siger Jette Dam-Hansen.

Hun er formand for Lægeforeningens forebyggelseskommission. Og hun roser regeringen og Enhedslisten for at have strammet reglerne for rygning på ungdomsuddannelser og enkeltmandskontorer.

Op mod 7000 små børn frygtes at være udsat for tobaksforurenet luft i danske dagplejehjem, viser beregninger lavet af Statens Institut for Folkesundhed for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpe se og Danmarks Lungeforening.

Regeringen og Enhedslisten er i weekenden blevet enige om en ny rygelov. Med loven bliver der indført totalforbud mod rygning på skoler, gymnasier, institutioner og en lang række øvrige uddannelses- og opholdssteder for børn og unge.

Samtidig bliver det forbudt at ryge i enkeltmandskontorer, dog med mulighed for at give tilladelse til rygning i firmabiler, lastbiler, kraner og lignende.

De borgerlige partier forlod forhandlingerne om rygeloven, og kalder resultatet "formynderisk". Men selvom det altså er endt med en smal aftale, har parterne holdt sig til det oprindelige udkast, der ellers var designet til at være spiseligt for de borgerlige.

Det er ifølge Socialdemokraternes forebyggelsesordfører en af forklaringerne på, at den nye rygelov ikke er mere vidtgående blandt andet også i forhold til rygning hjemme hos dagplejemødre.

- Vi vil meget nødig have, at rygeloven bliver en kampplads på Christiansborg. Vi har lavet aftalen så tæt op ad det, som var forhandlingskompromiset, som muligt, siger Flemming Møller Mortensen.

Han påpeger, at loven skal evalueres igen allerede om to år. Og på det tidspunkt vil der kunne komme nye emner på bordet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere